Buna seara. Debitorii refuza sa indeplineasca obligatia de a face, mai exact nu vreau ,nici dupa ce au primit somatie sa demoleze niste anexe construite pe terenu meu.
In acest caz executorul judecatoresc m-a sfatuit sa actionez iar instanta, pentru a obtine autorizatia de a demola eu acele anexe pe cheltuiala debitorilor. Ce este acel proces,( ordonanta prezidentiala?), cat poate sa dureze pana se solutioneaza, si care sunt implicatiile pentru mine daca recurg pur si simplu la a demola acele anexe construite abuziv pe terenul meu, fara a mai initia alte procese. Va multumesc.
Executorul judecatoresc este de rea credinta,sau nu cunoaste legea.Din moment ce are incuviintarea executarii silite din partea instantei de judecata,va trebui sa procedeze la punerea sa in aplicare.Daca intampina rezistenta,va trebui sa apeleze la organele de politie sau jandarmerie pentru executarea acestei sentinte.
Am fost la 4 executori care mi-au spus acelasi lucru, si anume ca ei nu au cum sa-i oblige efectiv pe debitori sa-si demoleze acele anexe, dar pot sa apeleze la organele de politie pentru a putea patrunde la locul cu pricina. Daca debitorii refuza, executorul intocmeste un proces verbal prin care arata refuzul acestora si cam atat.
Deci ce este de facut daca dupa ce m-am judecat 5 ani, paratii refuza pur si simplu sa respecte hotararea judecatoreasca, iar executorii se spala pe maini repede de caz?
Potrivit art.580 indice 2 Cod procedura civila, daca debitorul refuza sa indeplineasca obligatia de a face cuprinsa intr-un titlu executoriu, in termen de 10 zile de la primirea somatiei, creditorul poate fi autorizat de instanta de executare, prin incheiere irevocabila, sa o indeplineasca el insusi sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitorului.