avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... EXPERTUL REFUZA SA INDEPLINEASCA O HOTARARE ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

EXPERTUL REFUZA SA INDEPLINEASCA O HOTARARE JUDECATOREASCA

Am angajat o lucrare de ridicare topografica si de intabulare in CF a unei suprafete de teren in mediul rural. Dupa ce mi-a luat banii timp de un an nu am mai dat de el la telefon. In urma unei reclamatii la Oficiul National de Cadastru a fost sanctionat cu suspendarea pe o luna si obligarea de a efectua lucrarea.
Expertul a efecyuat necorespunzator kucrarea fapt pentru care l/am actionat in instanta. Sentinta a fost >
/09/2012 Admite cererea
Solutie: Admite cererea formulată de reclamanta ...... în contradictoriu cu pârâtul '.....si în consecintă: Obligă pârâtul ....... să întocmească planul de amplasament si lucrarea cadastrală de actualizare cu vecinii corespunzători imobilului înscris în CF .......si să le depună la Biroul de Cadastru ?i Publicitate Imobiliară .........în vederea actualizării datelor din CF .......... Obligă pârâtul ...... la plata a 8,3 lei, cheltuieli de judecată. Cu apel în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28 septembrie 2012.
Expertul a spus ca nu il intereseaza sentinta si ca nu rectifica erorile materiale.
Acum intrebarea. Daca investesc sentinta cu formula executorie cum il pot obliga prin execitor sa respecte semtinta. Ce cale trebuie urmata cu un astfel de expert mentinut in corpul expertilor care mai are asemenea situatii si cu multi alti clienti ?
X-(
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 06:26, 18 Octombrie 2012
Art. 572 C.proc.civ.: In cazul in care obligatia debitorului prevazuta in titlul executoriu consta in ... indeplinirea oricarei alte activitati stabilite pentru realizarea drepturilor creditorului, iar debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa in termenul prevazut in somatie, executorul sau, dupa caz, creditorul, in raport cu imprejurarile cauzei si natura obligatiei ce se executa, va proceda fie la executarea silita, fie va sesiza instanta de executare in vederea aplicarii unei amenzi civile.

Art. 580 indice 2 C.proc.civ.: Daca debitorul refuza sa indeplineasca o obligatie de a face cuprinsa intr-un titlu executoriu, in termen de 10 zile de la primirea somatiei, creditorul poate fi autorizat de instanta de executare, prin incheiere irevocabila, data cu citarea partilor, sa o indeplineasca el insusi sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitorului. - asta daca alt expert poate face lucrarea. Daca nu, vedeti mai jos:

Art. 580 indice 3 C.proc.civ.: Daca obligatia de a face nu poate fi indeplinita prin alta persoana decat debitorul, acesta poate fi constrans la indeplinirea ei, prin aplicarea unei amenzi civile. Instanta sesizata de creditor poate obliga pe debitor, prin incheiere irevocabila, data cu citarea partilor, sa plateasca, in favoarea statului, o amenda civila de la 200.000 lei la 500.000 lei, stabilita pe zi de intarziere pana la executarea obligatiei prevazute in titlul executoriu.

Asadar, mergeti la executor cu sentinta. Onorariul este intre 60 de lei si 2.200 de lei pentru persoana fizica, cheltuieli care vor fi de asemenea recuperate de la expertul - debitor.

Mai simplu spus, vă căutați un alt expert, și pe baza hotărârii judecătorești pusă în executare cheltuielile cu noua expertiză vor fi recuperate de la cel care refuză să vă facă lucrarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul itm de a respecta o sentinta judecatoreasca. rodica_post rodica_post In luna oct.2011,a fost pronuntata o sentinta civila prin care ITM -Sv.,era obligata la eliberarea unor adeverinte privind vechimea in munca -intemeiata pe ... (vezi toată discuția)
Penalizare pe art 906 neincredintare minor claudiuferlai claudiuferlai Buna ziua, Cine ma poate ajuta cu o hotarare de penalizare pe ziua de intarziere pentru nerespectarea unei hotarari a instantei pe art 906? Multumesc. (vezi toată discuția)
Executare Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim [b]Dacă obligaţia de a face nu poate fi îndeplinită prin altă persoană decât debitorul, iar acesta refuză puteţi sesiza instanţa, care prin ... (vezi toată discuția)