In luna oct.2011,a fost pronuntata o sentinta civila prin care ITM -Sv.,era obligata la eliberarea unor adeverinte privind vechimea in munca -intemeiata pe puterea lucrului judecat prin alte doua sentinte judecatoresti cu obiect Litigii munca.
Din motive pe care nu le stiu -reclamantii-,institutia ITM-ului,a refuzat constant sa respecte sentintele civile emise de Tribunalul Muncii .
Cine raspunde pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti si cine va raspunde pentru daunele provocate prin intarzierea ,tergiversarea si ingreunarea situatiei juridice creata de aceasta autoritate a Inspectoratului teritorial de munca?
Se pare ca,au fost ascunse sentintele judecatoresti pentru a fi favorizat angajatorul care nu a predat nici un inscris doveditor la ITM cu privire la angajati.
Va multumesc anticipat !
Sentintele sunt comunicate ambelor parti aflate in litifiu, deci si dvs.
Daca sentinta este definitiva trebuie investita cu formula executorie.Trimiteti solicitarea dvs in scris catre ITM si asteptati raspunsul lor dar puteti sa faceti si o adresa catre Ministerul Muncii si Protectiei sociale sesizand aceasta neregula, atasand si copiile dupa sentintele definitive. si investite
Executorul judecatoresc,nu are ce face in aceasta speta intrucat,ITM-ul este obligat de instanta judecatoreasca sa emita adeverinte ce reprezinta vechimea in munca a reclamantilor conform Contractelor individuale de munca si ale sentintelor civile care obliga angajatorul la plata despagubirilor privind debite salariale,daune morale .
Avand in vedere faptul ca ,firma angajatoare a intrat in insolventa ,fiind radiata din iulie 2009,fara a se clarifica situatia juridica a angajatilor -care nu au Decizii de incetare CIM,reclamantii ,au obtinut in instanta obligarea ITM-ului sa emita toate inscrisurile doveditoare celor vatamati in interese.
Refuzul ITM-ului de a respecta puterea lucrului judecat ,este de la nivelul conducerii care a tolerat ilegalitatile angajatorului ani de zile fara a sesiza autoritatile competente in stoparea faptelor ilicite si infractionale .
Reclamantii se vor adresa Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale .
Va multumesc in numele partilor vatamate !
Cu stima si consideratie,
rodica_post
Este vorba de o „obligaţie de a face”, intuitu personae, care nu poate fi îndeplinită prin altă persoană decât debitorul.
Art. 580/3 (1) C.pr.civ prevede: ”Dacă obligația de a face nu poate fi indeplinită prin altă persoană decât debitorul, acesta poate fi constrans la indeplinirea ei, prin aplicarea unei amenzi civile. Instanta sesizata de creditor poate obliga pe debitor, prin incheiere irevocabila, data cu citarea partilor, sa plateasca, in favoarea statului, o amenda civila de la 200.000 lei la 500.000 lei, stabilita pe zi de intarziere pana la executarea obligatiei prevazute in titlul executoriu.”,
(2) Daca in termen de 6 luni debitorul nu va executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, la cererea creditorului, instanta care a dispus obligarea debitorului la plata unei amenzi civile pe zi de intarziere in favoarea statului va fixa suma datorata statului cu acest titlu, prin incheierea irevocabila, data cu citarea partilor, iar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate prin neindeplinirea obligatiei prevazute de alin. 1, creditorul poate cere obligarea debitorului la daune-interese; in acest din urma caz, dispozitiile art. 574 sunt aplicabile in mod corespunzator.
(5) Pentru neexecutarea obligatiilor prevazute in prezentul articol nu se pot acorda daune cominatorii.
Puteti, bineinteles sa mergeti in paralel si pe cale administrativa, sesizind Ministerul muncii. Vedeti care cale va avea efect mai rapid.
Este tocmai ipoteza în care executorul judecătoresc nu prea are ce face. Cel mult emite o somatie si il sperie pe debitor.
ICCJ, prin decizia 3/2011 a stabilit ca trebuie emisa somatie si in acest caz, desi art. 387 Cpr,civ, prevede: (1) In afara de cazurile in care legea prevede altfel, executarea poate incepe numai dupa ce se va comunica debitorului o somatie... (2) Daca in termenul aratat in somatie debitorul nu-si executa de bunavoie obligatia, executorul judecatoresc va proceda de indata la executarea silita. Somatia este reglementata ca o procedura prealabila in activitatea de executare a executorului.
Ignorarea sentintei
marfan
buna ziua,
am castigat un proces, am investit sentinta cu formula executorie, primarul respectiv care trebuie s-o puna in aplicare zice ca asa ceva nu se ... (vezi toată discuția)