avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ucidere din culpa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ucidere din culpa

buna... am si eu o nedumerire... acum 3ani am avut un accident de masina in urma caruia a murit mama iubitului meu,acesta conducand masina... in urma procesului a fost condamnat la 3ani si 4luni de detentie... mentionez ca este recidivist iar pedeapsa primita este exact "coada" ramasa din mandatul executat. nedumerirea mea este: este posibil sa mearga sa-si ispaseasca pedeapsa cu 6luni la an avand in vedere ca nu sunt plangeri si nici reclamanti impotriva lui??? intreb si am ramas cu aceasta neclaritate deoarece auzisem in stanga si in dreapta ca este posibil si ca anul acesta se va modifica , codul penal si ca va intra o lege noua in vigoare cum ca anul de detentie se va calcula la 6 luni. va rog frumos ajutati-ma cu un raspuns sau macar sa imi spuneti unde ma pot documenta in privinta asta... va multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 22 August 2011
Nu stiu ce ati auzit dvs. dar va informez ca anul de detentie se calculeaza la 12 luni pe an si nu la 6 luni si conform actualului Cod penal si conform viitorului cod penal. Daca iubitul dvs. va lucra in folosul penitenciarului si va avea un comportament bun va fi eliberat conditionat la implinirea a minim 1/2 din pedeapsa.

Art. 100 Conditiile liberarii conditionate n cazul pedepsei inchisorii
(1) Liberarea conditionata in cazul inchisorii poate fi dispusa daca:
a) cel condamnat a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul nchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se afla in executarea pedepsei in regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotarrea de condamnare, afara de cazul cnd dovedeste ca nu a avut nici o posibilitate sa le indeplineasca;
d) instanta are convingerea ca persoana condamnata s-a indreptat si se poate reintegra in societate.
(2) in cazul condamnatului care a mplinit vrsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea conditionata, dupa executarea efectiva a jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii ce nu depaseste 10 ani, sau a cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca sunt indeplinite conditiile prevazute n alin.(1) lit.b) – d).
(3) in calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute n alin.(1) se tine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. in acest caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedepsei nchisorii, cnd aceasta nu depaseste 10 ani, si a cel putin doua treimi, cnd pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(4) in calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute n alin.(2) se tine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. in acest caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei inchisorii, cnd aceasta nu depaseste 10 ani, si a cel putin jumatate, cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(5) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberatrii conditionate si atentionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune, daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere, ori nu va executa obligatiile ce i revin pe durata termenului de supraveghere.
(6) Intervalul cuprins ntre data liberarii conditionate si data mplinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat.
Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
va multumesc frumos pentru raspuns si pentru informatia data... eram in ceata deorece imi spuneau niste cunostinte ca la pdeapsa lui de 3ani si 4luni va face 2 ani si ceva iar daca va fi selectat pentru munca va face mai putin de 2ani... ceva ceva stiam ca dupa o perioada din executia pedepsei va "intra" intr-o comisie si atunci se va decide la cat timp va avea loc eliberarea lui, insa nu stiam exact cum se calculeaza . multumesc din nou...
Este vorba despre ”liberarea conditionata” , si anume:
Art. 59. - Dupa ce a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin trei patrimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este staruitor in munca, disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele sale penale, poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei.

In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. 1 se tine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz insa, liberarea conditionata nu poate fi acordata inainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedepsei cand aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin doua treimi cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.

Cand condamnatul executa mai multe pedepse cu inchisoare care nu se contopesc, fractiunile de pedeapsa aratate in alin. 1 se socotesc in raport cu totalul pedepselor. In aplicarea dispozitiilor alineatelor precedente se are in vedere durata pedepsei pe care o executa condamnatul.

Art. 59 ind.1. - Cel condamnat pentru savarsirea uneia sau mai multor infractiuni din culpa poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei, dupa ce a executat cel putin jumatate din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin doua treimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca indeplineste si celelalte conditii prevazute in art. 59 alin. 1.

Dispozitiile art. 59 alin. 2 se aplica in mod corespunzator, liberarea conditionata neputand fi acordata inainte de executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei cand aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin jumatate cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.

In cazul in care pedeapsa ce se executa este rezultata din concursul intre infractiuni savarsite din culpa si infractiuni intentionate, se aplica dispozitiile art. 59.

Dispozitiile art. 59 alin. 3 si 4 se aplica in mod corespunzator.
( sursa : Codul penal)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata aclaudiu aclaudiu Buna , As avea si eu o intrebare .Sotul meu a primit o pedeapsa de 3 ani cu executare .A executat 2 luni din pedeapsa .Cand se poate cere eliberarea ... (vezi toată discuția)
Anul de detentie stefana20 stefana20 Am si eu o intrebare stiti cumva daca exista vreo legea penala care sa echivaleze anul de detenti de la 8 luni la 6luni? si daca da care este aceea? Si daca ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata - conditii, dupa cat timp maria_87 maria_87 O persoana are de executata 3 ani si 6 luni pentru furt calificat poate sa beneficieze de o eliberare conditionata?(aceea in care ar trebui sa execute 1/3 din ... (vezi toată discuția)