avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme morale si juridice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme morale si juridice

Buna ziua, am citit destul de multe posturi asemanatoare cu problema mea, dar tot o sa va rog sa imi raspundeti la cateva intrebari.
Tatal meu este mort de 7 ani, mama inca traieste. Succesiune dupa tata nu s-a efectuat in termenul de 6 luni. Suntem doua fiice casatorite, eu locuiesc in casa parinteasca (apartament) de 5 ani, ocupandu-ma de tot ce inseamna un apartament....imbunatatiri, intretinere, etc. Mama locuieste la bunica in alta localitate tot de 5 ani. De curand au inceput problemele intre mine si sora mea, care vrea sa ii achit o parte din mostenire ...ptr asi cumpara un apartament, amenintandu-ma ca vine si se muta la mine....in apartamentul parintilor nostri. Acum, intrebarile
1. Sunt obligata sa o accept in apartamentul parintilor nostri?...mama nu o primeste.
2. Se poate ca mama sa imi cedeze partea ei chiar daca nu este efectuata succesiunea?
3. Cum as fi avantajata: succesiune acum sau cand nu va mai fi nici mama?
Va multumesc
Buna ziua,

sora dvs. are, teoretic, aceleasi drepturi ca si dvs, fiind si dumneaei mostenitor sezinar.
Prin urmare, ea poate folosi bunurile mostenite in aceleasi conditii ca si dvs.
Totusi, daca sora dvs. nu a acceptat in termenul legal succesiunea ( dvs. ati facut acest lucru in mod tacit, prin folosirea apartamentului) legea o considera straina de mostenire.
Nu cred ca este o idee buna sa asteptati. Toate aceste aspecte se vor clarifica numai cu ocazia dezbaterii succesiunii.

Avocat Boncu
Nu sunteti obligata s-o primiti. Daca sora doreste, sa va actioneze in judecata pt dezbaterea succesiunii dupa tata si iesire din indiviziune, daca isi doreste partea in bani.
Mama nu va poate vinde partea ei, decat dupa dezbaterea succesiunii dupa tata
Nu se poate muta in locuita fara voia dv
V-ar avantaja sa faceti partajul inainte de decesul mamei dv
daca aveti probleme cu sora dvs, puteti dezbate succesiunea , urmand ca ulterior mama sa va vanda jumatatea dansei +1/4 din jumatatea tatalui, de casa iar dvs ulterior sa faceti un partaj daca nu va intelegeti si sa-i platiti o sulta reprezentand 9/4 cota surorii din mostenire
Va multumesc pentru raspunsuri. Inca o intrebare daca este posibila, la cam ce suma s-ar ridica actiunea de succesiune acum?

Alte discuții în legătură

Bună ziua,dacă s-a dezbatut moștenirea de pe tatăl defunct ... irenelacra irenelacra Bună ziua,dacă s-a dezbatut moștenirea de pe tatăl defunct un apartament,între mama și cele 2 fiice,mama a cedat prin contract de vânzare cumparare cu ... (vezi toată discuția)
Are drept de a intra pe un teren? iulianduma34 iulianduma34 Pe scut,tata este unicul mostenitor dupa bunicul lui din partea mamei lui,bunicul avea doua fete,care impreuna cu sotia bunicului au renuntat la succesiune,in ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)