Am fost detasata ca director adj. la o alta scoala in perioada iunie 2008-oct. 2009. Dupa plecarea de la scoala si revenirea pe catedra titulara, am primit in mai 2011 o hartie de la aceasta scoala, prin care sunt anuntata ca am incasat drepturi necuvenite in cuantum de1600 lei in perioada mentionata, si anume sporul de calculator a fost de 15% si nu de 10 % cat era legal. De fapt, in urma unui control pe linie contabila , efectuat de catre Inspectoratul scolar judetean
s-au constatat mai multe nereguli , si o suma mare de rambursat de la cca. 40 de persoane, provenind din plata ore suplimentare, alte sporuri, etc.... S-a facut cheta si s-au strans 20 milioane pentru controlul acesta de Paste, unora fiindu-le diminuate sau scazute sumele. ( din auzite).
Deoarece tatal mi-a murit dupa o lunga suferinta la sfarsitul lui mai 2011 si sunt tarata de 1,5 ani in alt proces cu directoarea acestei scoli nu m-am dus , fiind in alta localitate scoala, pentru a cere lamuriri.
Arat ca nu am primit documentul in baza caruia a avut loc controlul, procesul-verbal incheiat, modul de calcul prin care sa se demonstreze suma si nr.de cont in care sa fie virati banii, modalitatea etc. Doream sa incep sa platesc esalonat incepand din sept.
la inceputul lunii august am primit o citatie prin care , acea scoala, ma cheama in judecata.
Nevinovatia mea rezulta din:
1) Fisa postului - nu prevede ca eu sa calculez salarii. Directorul plin(cu sporuri de pana la 80%) si contabilul sef ( sporuri de 85% n total) au calculat, semnat si au prevazuta in fisa postului aceste responsabilitati. Pentru astfel de sporuri, trebuie sa raspunda de aceste greseli direct.
Eu ca profesor primesc niste drepturi, dar pe care nu eu le calculez. Daca mi-au dost date inseamna ca la acel moment contabila si directorul a considerat ca mi se cuvin. Daca nu venea controlul , mai cereau? Ele au cele mai mari nereguli si nu figureaza cu sume mari.. deoarece s-au sters...
2) Aprobarea acelui spor se face an de an, de catre o comisie compusa din 3 inspectori, din cadrul Inspectoratului teritorial de munca in urma unui control ,inaintea perioadei supuse aprobarii. Apoi acest spor este inclus si in bugetul de salarii , ce a fost aprobat an de an in noiembrie de catre inspectoratul scolar judetean pentru anul scolar urmator. Avand aprobarea sporului acesta de catre organele competente, ce calitate aveam eu sa verific sau sa contrazic ceea ce ei a aprobat si de fapt, sunt responsabilitati prevazute in fisa posturilor dumnealor Inspectori contabili etc.....
Acum dupa ce an de an Inspectoratul a aprobat bugetul fara a spune ca nu se cuvin, deci a aplicat legea, a semnat, acum vine si spune ca nu mai recunoaste ce a semnat si contravine legii. Atunci pentru ce mai exista aceste servicii in cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, a inspectoratelor scolare, a contabililor din scoala care au cele , maimari sporuri , dar gresesc si apoi imi spun mie ca nu mi se cuvin. Orice greseala care se face trebuie platita de cel care o face, de acea primeste sporuri de cca. 80% pentru niste salarii care se calculeaza in baza unui program efectuat de calculator, timp de cca.16 ore/ lunar.
Va rog sa imi spuneti unde am gresit, cine este vinovat. Nu trebuie sa platesc eu greselile altora pe care chiar ei le-au aprobat. Dansii au dat banii inapoi, salariile pe care le-au luat in baza greselilor comise si a incompetentei profesionale?......
Astept sfatul dvs., cu convingerea si respectul ca ele vin din partea unor profesionisti care cunosc legea.
cu multumiri
Drepturile salariale necuvenite se recupereaz de la cei care le-au ncasat. Persoanele care se fac vinovate pentru modul greșit de a calcula aceste sporuri vor rspunde n modalitatea prevzut de lege, dac cineva i va trage la rspundere, altfel nu.
Dac considerați msura ca fiind abuziv puteți s o contestați n instanț, dac sunteți deja n proces, atunci trebuie s așteptați, (evident c nu n mod pasiv), s se pronunțe o sentinț, pe care o veți putea ataca n apel sau recurs dup caz, dac va fi și ea nefavorabil.
1. Acea hartie trebuie sa aiba la baza o decizie prin care se constata ca dvs ati prejudiciat acea institutie scolara prin incasarea unor sume necuvenite.
2. Orice retinere din salariu se face numai daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Ce sanctiuni prevede legislatia pentru persoanele care se fac vinovate pentru modul greșit de a calcula aceste sporuri ? Respectiv contabilul si directorul daca au in fisa postului raspund sau nu pentru consecinte?
Cum nu au cunoscut legea prima data, nu mai sunt credibili in continuare. Cu atat mai mult cu cat au tupeul sa invinovateasca salariatii.
Cum ii pot actiona in instanta? Am primit o citatie pentru un proces in contencios , dar nu exista redactat reclamantul, nu am primit actiunea si citatia nu poarta urme care sa arate ca ar fi fost atasat ceva.
Deci pot da in judecata contabilul si directorul pentru ...neindeplinirea corecta a sarcinilor de servici..sau cum?
Sporul de calculator
Ovidiu5
Sunt angajat ca inginer de sistem la un colegiu tehnic din judetul Hunedoara.Am beneficiat de un spor de 15% pentru lucrul la calculator,in urma unei expertize ... (vezi toată discuția)