avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SPOR VECHIME
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SPOR VECHIME

Buna Ziua !
Unde anume este stipulata obligativitatea angajatorului de a acorda un spor de vechime, fie el si nediferentiat, inclus in salariu ? ( chestiune stipulata in ROI )
Stiu ca este undeva , dar nu stiu unde ??
MULTUMESC !
Cel mai recent răspuns: carmen.balan1967@yahoo.com , utilizator 16:45, 22 August 2011
Nu mai exista "obligativitate" pentru a acorda spor de vechime sau indici de ierarhizare pentru ca incepind cu ianuarie 2011 nu mai exista CONTRACT COLECTIV DE MUNCA LA NIVEL NATIONAL.
Aceste drepturi pot fi acordate daca sunt prevazute de angajator in CIM si in CCM la nivel de unitate, sau daca sunt prevazute in REGULAMENTUL DE FUNCTIONARE.
Doar daca va referiti la personalul platit din fonduri publice, va rog sa consultati art. 11 din legea 284/2010.
In sectorul privat este obligatoriu doar daca exista in Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate. Acesta, CCM, este obligatoriu a se negocia daca aveti cel putin 21 salariati inclusiv.
Pt. ramura CONSTRUCTII s-a semnat in luna ian. 2011 un Act Ad. in care sunt prevazuti coef. de ierarhizare , sal. minim de 700 lei, dar nu stiu daca in CCMUN era prevazuta obligativitatea acordarii sporului de vechime.
Potrivit CCM la nivel de ramura de constructii, se tipuleaza in art.45 urmatoarele:
(1) Sporurile la salariul de baza ce pot fi acordate in functie de conditiile existente la locul de munca sunt:
.......
d) spor pentru vechimea in munca (transele de vechime in cuantumurile se stabilesc prin contractele de munca la nivelul unitii); sporul minim ce se acord este de 5%, incepnd cu vechimea de 3 ani, si de 25% la o vechime de peste 20 de ani, in cazul in care acesta nu este inclus n salariul tarifar negociat;
........
(3) Criteriile de acordare a sporurilor se stabilesc prin contractele colective de munca la nivel de unitate.
(4) Sporurile se acord proportional cu timpul efectiv lucrat, in condiiile pentru care au fost stabilite.
Ultima modificare: Luni, 22 August 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Ccm si spor de vechime demeter demeter Buna ziua. As dori si eu cateva informatii. Doream sa stiu daca firma noastra este obligata sa imi acorde sporul de vechime. Lucrez la aceasta firma de ... (vezi toată discuția)
Este sporul de vechime obligatoriu? Gabriel Vladucu Gabriel Vladucu Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime tomaioan tomaioan As dori sa stiu daca in contractul de munca la rubrica salariu este trecuta o suma doar in dreptul salariului de baza brut, iar la subpunctele referitoare la ... (vezi toată discuția)