avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am nevoie sau nu de un avocat ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am nevoie sau nu de un avocat ?

buna ziua,am o nelemurire in legatura cu un procesc.mai exact mama mea este data in judecata de bunica mea pt o mostenire.a venit acasa o citatie si acum mama trebuie sa faca o intimpinare.are nevoie de un avocat? daca nu isi pune un avocat primeste unul din oficiu?se poate apara singura in acest caz? va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:30, 22 August 2011
Din oficiu nu cred ca va primi avocat.

In mod normal pentru analizarea problemelor de drept s-ar impune angajarea unui avocat macar pentru redactarea intampinarii.
Un avocat e bun, daca nu pentru reprezentare/asistare, cel putin in a va lamuri ce e de facut in acel dosar, intrucat, din modul in care ati formulat intrebarile, nu cred ca intelegeti prea mult din ce se intampla acolo.
Probabil, bunica cere dezbaterea mostenirii si iesirea din indiviziune dupa moartea bunicului, ea avand rolul de reclamanta si ceilalti copii ai bunicului dvs, printre care si mama, sunt chemati in proces in calitate de parati. Problema e daca bunica cere cota legala sau doreste ca mostenirea sa ii revina in totalitate ei, situatie in care va trebuie neaparat un avocat, daca va intereseaza sa castigati ceva de pe urma bunicului.

Buna ziua

Recomandarea sub aspect scriptic din partea unui consultant este bine venita, motivat de problemele de finete juridica ce pot imbraca "estetic" speta in sine, cat si pentru reprezentarea eficace si de succes a intereselor si drepturilor mamei dvs.

Poate primi si un avocat din oficiu dar va trtebui ca mama dvs sa faca dovada cu documente justificative a imposibilitatii(de natura financiara)angajarii unui avocat.

Tota stima,

claudia91 a scris:

buna ziua,am o nelemurire in legatura cu un procesc.mai exact mama mea este data in judecata de bunica mea pt o mostenire.a venit acasa o citatie si acum mama trebuie sa faca o intimpinare.are nevoie de un avocat? daca nu isi pune un avocat primeste unul din oficiu?se poate apara singura in acest caz? va multumesc anticipat.

1. Din oficiu nu poate primi un avocat ...

2. Exista posibilitatea sa primeasca un ajutor public judiciar , in baza OUG nr.51/2008, si anume:
Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.

Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adreseaza instantei competente pentru solutionarea cauzei in care se solicita ajutorul.

3. Daca crede ca se poate descurca singura in litigiu, atunci nu este nevoie de angajarea unui avocat.

sdianaviolina a scris:

Problema e daca bunica cere cota legala sau doreste ca mostenirea sa ii revina in totalitate ei, situatie in care va trebuie neaparat un avocat, daca va intereseaza sa castigati ceva de pe urma bunicului.

Cum asa? Ca sa prezinti in instanta un certificat de nastere care sa iti ateste vocatia succesorala e nevoie de un avocat?
Cum sa ceara mostenirea toata bunica? Si Instanta - n-are rol activ? I-o da asa, oricum?

Intr-un proces de dezbatere succesiune nu vad necesitatea unui avocat, doar daca nu sunt cine stie ce probleme mai complicate - copii din alte casatorii, etc.

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral dianab77 dianab77 In cardrul unui partaj succesoral dupa bunica mea, avocatul partii adverse a mentionat cum ca nu as mai avea dreptul la succesiune deoarece a trecut mai mult ... (vezi toată discuția)
Litigiu loc de munca Alex.D Alex.D Buna ziua. Am primit o cerere de chemare in judecata pentru un litigiu de munca ce a avut loc acum 1an.Nu dispun de multi bani si e prima oara cand patesc asa ... (vezi toată discuția)
Ajutor judiciar ContSters410033 ContSters410033 Buna ziua,mi a fost deschis un proces si nu am bani.cum e procedura spre s beneficia de ajutor public si avocat din oficiu si in ce măsură cu unul pot si ... (vezi toată discuția)