avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inselaciune sau abuz de incredere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inselaciune sau abuz de incredere

acum 2 ani am cumparat un autoturism cu suma de 5000 euro dintr-un targ auto din tara de la o persoana care a folosit un nume nume fals la incheierea contractului iar peste 1 luna cand am mers la RAR am fost anuntat ca masina era reclamata ca furata in Germania si mi s-confiscat masina pt a se restitui in Germania.Doresc sa stiu daca se identifica respectivul vamzator ce fapta i se poate retine ,abuz de incredere sau inselaciune si cam ce pedeapsa risca,iar eu cum pot sa imi recuperez banii.Va multumesc si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters213050 , utilizator 12:12, 23 August 2011
Din analiza dispozitiilor art 213 din codul penal care incrimineaza abuzul de incredere,rezulta ca pentru existenta infractiunii se cere ca faptuitorul sa detina bunul mobil ce constituie obiectul material al infractiunii pe baza unui titlu,a unui raport juridic patrimonial depozit,mandat,imprumut,gaj,etc si ca el sa isi insuseasca acel bun ,sa dispuna de acesta pe nedrept ori sa refuze a-l restitui,elemente care nu subzista in cazul dvs
In cazul dvs ,functie si de alte elemente si probe,posibil sa fie aplicabile varianta speciala,
prevazuta in alin 3 al art 215 Codul penal,care incrimineaza" inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane,cu prilejul incheierii sau executarii unui contract,savarsita in asa fel incat fara aceasta eroare cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul"
Important este ca dumneavoastra sa sesizati organele de urmarire penala, cu privire la cele de mai sus, incadrarea juridica a faptei nu o veti face dumneavoastra ci procurorul, in cazul in care se va incepe urmarirea penala impotriva acelei persoane. Tot in aceasta faza va puteti constitui parte civila cu suma cu care va considerati prejudiciat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz incredere stanescuion stanescuion o firma de anticariat a luat fara acte multa mobila de firma si nu a platit nimic,iar final spune ca a aruncat-o pentru ca a trebuit sa cedeze spatiul de ... (vezi toată discuția)
Recuperare imprumut maria.dinca maria.dinca am imprumutat acum un an si jumatate 1500 de euro unei persoane care m-a ajutat intr-o imprejurare si fata de care ma simteam obligata. de atunci ma tot duce ... (vezi toată discuția)
pentru abuzul de incredere banii constituie obiectul material ? radoi radoi Daca o persoana fizica da unui individ X o anumita suma de bani pentru ca acesta din urma sa-i achizitioneze materiale de constructii, iar ... (vezi toată discuția)