avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie si concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie si concediere

In cazul functiilor de executie, perioada de preaviz in cazul concedierii este de 20 zile lucratoare ? Dar in cazul demisiei salariatului ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:05, 23 August 2011
1. In caz de concediere,,cf art 75,preavizul nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare.
2. In cazul demisiei,cf art 81(4),preavizul nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare.
20 cu 20
demisie Art. 81
concediere Art 75
In cazul demisiei termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv nu poate fi mai mic de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Termenul de preaviz in cazul concedierii este universal indiferent daca functia este de executie sau de conducere si nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. La nivel de unitate, angajatorul poate negocia un termen de preaviz la concediere mai mare pentru functiile de conducere. Termenul de preaviz nu este limitat la 20 de zile lucratoare ci el nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare (art. 75 din Codul muncii republicat).


Conform codului muncii:
ART. 79
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Dupa cum se poate observa legea impune un maxim de zile.Am vazut cateva CCM si majoritatea au optat pentru 15 respectiv 30 zile calendaristice.
vasilescu costel:
In Codul muncii renumerotat (republicat in M.O. 345/2011) demisia este prevazuta in art.81. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru angajatii pe perioada determinata care este perioada de preaviz si demisie teodorina teodorina Buna ziua, Societatea noastra doreste sa angajeze personal pe perioada determinata. Va rog sa-mi transmiteti care este perioada de preaviz si demisie in ... (vezi toată discuția)
Preaviz gluten gluten S-a modificat perioada de preaviz in cazul concedierii ,in anul 2015? A ramas valabil art.75 alin .1 din l.53/2003? va multumesc (vezi toată discuția)
Preaviz Georgiana14 Georgiana14 Dacă ocup funcția de sef formatie in categoria confecționer cate zile de preaviz am dreptu (vezi toată discuția)