avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort in strainate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort in strainate

In speranta ca cineva ma poate lamuri:
M-am casatorit acum o luna si jumatate in romania.Locuim in UK , eu am permis de munca iar el il va primi prin mine.
Relatia noastra nu are viitor.El a locuit in insulele britanice iar eu in Wales...acum fiecare isi doreste o altfel de viata.
El a realizat ca de fapt iubeste pe altcineva....
Nu vreau sa va plictisesc , trebuie sa divortam in cel mai scurt timp.
El va pleca inapoi in insule.
Mentionez ca sunt insarcinata dar el nu vrea sa isi asume nici o raspundere.
Eu sunt mai mult decat fericita sa il las sa plece , stresul si cearta nu fac bine nimanui.
As vrea sa stiu daca e posibil sa divortam inainte de a avea copilul pt a nu mai fi nevoiti sa trecem prin calvarul custodiei.
Stiu ca daca figurez inca casatorita ,copilul va fi trecut automat al lui.
NU vreau asta, vreau sa am libertatea de a calatori cu bebele si de a il creste de una singura.
Ma puteti ajuta cu sfaturi?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:30, 23 August 2011
Off-topic: Nu va puteati da seama de acum o luna jumatate ca nu va „potriviti”?

Daca aveti domiciliul permanent in UK va trebui sa divortati acolo, daca il aveti in Romania cred ca inca puteti divorta la starea civila sau la notariat.

in legatura cu copilul, el va fi trecut pe numele actulului sot chiar si daca nu veti mai fi casatoriti in momentul nasterii.

Art. 38^1
Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.
Dispozitiile art. 38 alin. 2 raman aplicabile.

Art. 38^2
Cererea de divort se depune de soti impreuna.
Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort.
La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.
Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.
Dispozitiile art. 40 alin. 1 se aplica in mod corespunzator.
Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, potrivit prevederilor art. 38.
Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.

Art. 38^3
Cand cererea de divort este depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, ofiterul de stare civila, dupa emiterea certificatului de divort, face cuvenita mentiune in actul de casatorie.
In cazul depunerii cererii la primaria in a carei raza teritoriala sotii au avut ultima locuinta comuna, ofiterul de stare civila emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.
In cazul constatarii divortului de catre notarul public, acesta emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.


Art. 53
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie. Dispozitiile art. 51 sunt aplicabile si situatiilor prevazute in prezentul articol.
Ultima modificare: Marți, 23 August 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Fiind un litigiu cu eleemnt de extraneitate , cred ca mai intai trebuie sa vedem prevederile Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, din 27 noiembrie 2003, privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti, care la art.3 prevede Competenta de fond , si anume:
(1) Sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul, separarea de drept si anularea casatoriei instantele judecatoresti din statul membru:
(a) pe teritoriul caruia se afla:
- resedinta obisnuita a sotilor sau
- ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
- resedinta obisnuita a paratului sau
- in caz de cerere comuna, resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
- resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an imediat inaintea introducerii cererii sau - resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin sase luni imediat inaintea introducerii cererii si in cazul in care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, in cazul Regatului Unit si al Irlandei, are "domiciliul" in acel loc;
(b) de cetatenie a celor doi soti sau, in cazul Regatului Unit si al Irlandei, statul "domiciliului" comun.
(2) In sensul prezentului regulament, termenul "domiciliu" se interpreteaza in sensul sistemelor de drept ale Regatului Unit si Irlandei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort intre doi cetateni romani cu domiciliu in germania savulea savulea Buna ziua, Suntem un cuplu de cetateni romani cu domiciliul in Germania care doresc sa divorteze amiabil. Nu avem copii, Nu avem proprietati sau alte bunuri ... (vezi toată discuția)
Divor strainatate dragganu dragganu buna ziua, am domiciliul in Romania, iar sotia este cetatean strain in franta cu domiciliul acolo. casatoria este facuta in romania.avem un copil minor care ... (vezi toată discuția)
Divort faneduru74 faneduru74 Doi cetateni italieni casatoriti in Italia, care au locuit pana acum cateva luni in Romania vor sa divorteze. Pot introduce actiunea de divort in Romania ? (vezi toată discuția)