avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... probleme pe care le poate avea un fost propietar auto ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

probleme pe care le poate avea un fost propietar auto in noua legislatie rutiera

Sa expun datele initiale, am vandut un autovehicol VW Passat model 92 in decembrie anul trecut cu contract vanzare cumparare facut la o firma autorizata pentru perfectari acte auto, scoatere de la impozit la primarie (taxele erau achitate la zi), masina era inmatriculata in Romania, dupa app 15 zile in care nu isi rezolvase reinmatricularea (vanzarea sa facut catre un propietar din alt judet, deci nu putea pastra numerele) era si perioada sarbatorilor era de inteles, primesc telefon de la noul propietar ca a avut un eveniment rutier usor (tamponare) dar nu din vina lui si are probleme in a isi recupera pagubele de la asiguratorul X si mi-a cerut o imputernicire notariala in acest sens, masina era asigurata la Y dar la X era asigurat celalalt participant la trafic din vina caruia se produsese tamponarea.
Evident am facut o imputernicire notariala standard in care am specificat suplimentar si ca este pentru ai servii in relatiile cu asiguratorul X.
De curand in lumina discutiilor privind noile amenzi si faptul ca vor fi trimise catre propietar indiferent cine conduce masina am facut o verificare on-line in baza de date cedam [ link extern ] /
si gasesc ca masina are in continuare numerele vechi si are asigurarea reinoita pe Z de unde este si noul propietar.
Intrebare: ce eventuale neplaceri pot sa am masina fiind evident in continuare inscrisa pe numele meu
Intrebare suplimentara: imputernicirea notariala pe care am facut-o ce putere legala are si daca nu este cumva lovita de nulitate dat fiind ca a fost intocmita la o data ulterioara actului de vanzare cumparare, ori in acest caz eu faceam o imputernicire pe un bun pe care imi pierdusem dreptul de exercitiu
Observatie: se pare ca imputernicirea a fost ok pentru noul asigurator al masinii acesta nestiind ca exista si un contract de vanzare cumparare
Momentan nu am luat legatura cu noul propietar (am un nr de telefon) pentru ca il consider in continuare de buna credinta, dar ma gandesc ca e posibil sa imi soseasca amenzi de radar pe viitor si care ar fi procedura de urmat in acest caz?
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: eugeniusro , utilizator 08:00, 27 August 2011
Din expunerea dvs, inteleg ca ati radiat-o fiscal, masina nemaifigurand in proprietatea dvs la sectia financiara. Asta e tot ce trebuia sa faceti, mai departe e treaba lui, nu mai aveti vreo raspundere sau vreo obligatie.
Pastrati exemplarul verde de la contract
Buna ziua,
Stimate domn,
Nu va hazardati inainte de vreme!
Ce incercati dv. sa suneti este ca e posibil sa....
Nu ne putem da seama cum anume au decurs lucrurile fara a vedea despre ce acte este vb. plus imputernicirea a fost dupa cum dv. ati precizat doar pentru incidentul de atunci....deci nu putea servi la alte scopuri de cat cele specificate in cuprinsul acesteia.
Consider ca ar trebui sa stati linistit in privinta a ce este trecut pe site-ul cu pricin, in sensul ca de obicei aceia care se ocupa de bazele de data omit sa faca anumite rectificari, dar nu aafecteaza fondul problemei (in sensul ca dv. nu o sa primiti amenzi pe seama altor persoane....se poate dovedi cu act de vanzare cumparare, etc...)
Pentru siguranta dv. puteti consulta un av. pentru a va trimite o adresa in numele dv. actualului proprietar al masinii....prin care sa i se ii fie comunicate noile dispozitii ale legii si sa il oblige prin aceasta sa faca demersurile cu privire la scoaterea masinii de pe numele dv. si inregistrarea pe numele lui pt orice alte neplaceri in viitor)
Toate cele bune!
Ultima modificare: Marți, 23 August 2011
Alin Popescu, administrator
Daca ati radiat masina din partida dv fiscala nu aveti de ce sa va mai temeti ca veti mai plati la adm financiara ceva, dar amenzi este posibil sa va mai vina daca noul proprietar nu-si inmatriculeaza masina pe numele lui. Faceti demersurile necesare ca sa-l obligati sa inmatriculeze mai repede masina pe numele lui.
Multumesc pentru raspuns, da autovehicolul este radiat fiscal si evident am si contractul de vanzare cumparare, inputernicirea pe care i-am trimis-o este cea standard peste care am specificat suplimentar ca este si pentru a ii servii in relatia cu asiguratorul X de la care trebuia sa isi recupereze banii.Ceea ce am vazut eu pe baza de date a asiguratorilor CEDAM este ca autovehicolul avea asigurarea reinoita pe Z (initial avusese asigurare pe Y) deci e clar ca sa folosit de acea procura pentru a isi reinoii asigurarea, practic sa inteleg ca la ora actuala masina este scutita de taxe :) ma ingrijoreaza si ideea ca sa folosit de imputernicirea trimisa de mine iar imputernicirea respectiva este in fapt un fals care cred ca imi este imputabil mie deoarece am emis o imputernicire pe un bun pe care nu il mai detineam, e vorba de procura standard care o pun mai jos,

PROCURA

Subsemnatul ........................................................................... cetatean ................................., nascut la data de ...................................., in localitatea ......................................, de sex ..................., casatorit/necasatorit, domiciliat in .........................................., str. ....................................................... nr. ..................., bloc ........, scara ........, etaj ........, apart. ........., sector/judet ....................................., posesor al .............................., seria ............... nr. .......................... eliberat de ................................... la data de .............................................., cod numeric personal .........................................................., imputernicesc prin prezenta pe ................................................................. cetatean ..........................., nascut la data de ...................................., in localitatea ......................................., de sex .................., casatorit/necasatorit, domiciliat in ..........................................., str. ...................................................... nr. ..................., bloc ........, scara ........, etaj ........, apart. ........., sector/judet ....................................., posesor al ............................., seria ............... nr. .......................... eliberat de ................................... la data de ................................................, cod numeric personal ......................................................., ca in numele meu si pentru mine, sa administreze si sa-mi conserve autoturismul marca ................... tipul .................... serie sasiu ................................. culoare ........................ an de fabricatie ..............., inscris in circulatie sub numarul .............................., proprietatea mea, potrivit cartii de identitate a vehiculului nr. .................................................................. .
In acest scop, mandatarul meu ma va reprezenta in fata autoritatilor administratiei publice si instantelor judecatoresti, in fata organelor de politie rutiera, la Registrul Auto Roman, precum si in fata oricaror persoane fizice si juridice, putand formula orice cereri si primi orice fel de inscrisuri oficiale, in limitele prezentului mandat.
De asemenea, mandatarul meu este imputernicit sa incheie contracte de asigurare a autoturismului cu orice societate comerciala de asigurari, la libera sa apreciere, stabilind clauzele contractului de asigurare, pe care-l va semna in numele meu si pentru mine si sa plateasca primele de asigurare, precum si toate taxele legale pentru serviciile prestate.
In indeplinirea prezentului mandat, mandatarul meu va semna, in numele meu si pentru mine, oriunde va fi necesar, semnatura sa fiindu-mi pe deplin opozabila.
Redactata si editata/dactilografiata in .............. exemplare, la ............... astazi, data autentificarii.
S-au eliberat partilor ............... exemplare.

MANDANT
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cind sa facut contractu de vinzare-cumparare sa facut si pe talonu autoturismului specificatia de instrainare? acolo la urma pe spate? daca DA atunci noul propietar avea obligatia ca in termen de 15 zile sa-si transcrie masina pe noul propietar , sau sa-si ia nr rosi provizori , din cauza ca certificatu devine nul la expirarea termenului de 15 zile.

Alte discuții în legătură

Radiere definitiva din circulatie a unui auto valiispas valiispas Pot radia definitiv din circ. o masina vanduta in 2012 cu Cvc si cu mentionarea cumparatorului in talon? Mentionez ca noul proprietar nu a inmatriculat-o in ... (vezi toată discuția)
O alta masina cu probleme la radiere WNX WNX Buna ziua! Va cer si eu sfatul legat de problema pe care o intampin momentan la transcrierea unei masini. Faptele sunt dupa cum urmeaza: Eu (in calitate ... (vezi toată discuția)
Masina vanduta - contestare proces verbal david6 david6 Am vandut masina in Septembrie 2009 si binenteles, cumparatorul nu a mai binevoit sa o inmatriculeze pe numele lui. In Ianuarie 2010 a facut asigurarea RCA pe ... (vezi toată discuția)