avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cumparare

Dupa acest forum am inteles ca intre parinti si unul dintre copii nu se pot face acte de proprietate pe toata averea lor pe motiv ca toti copii au cota parte chiar daca traiesc parintii. Se poate asa ceva in Romania? Daca am 25 de copii si eu vreau sa-i fac act de vz-cu fara nici o clauza unuia dintre ei, chiar nu pot???? Sunt obligat sa le dau la toti in masura egala?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 15:51, 25 August 2008
As fi curioasa sa vad unde ati citit dvs. asa ceva?
Copiii nu au nici un drept asupra averii parintilor lor, atata vreme cat acestia traiesc. Au doar un drept de mostenire.
Puteti sa faceti cate acte de vanzare cumparare vreti si cui vreti, cu conditia sa luati si banii din acea vanzare. Dar pentru ca oricine, care nu-i picat din luna, stie ca intre copii si parinti nu se plateste pretul, chiar daca actul e botezat vanzare, legiuitorul incearca sa-l protejeze pe mostenitorul rezervatar si incepe sa presupuna (prezumtie) ca anumite contracte, chiar daca sunt numite de vanzare-cumparare, daca contin anumite clauze, sunt de fapt donatii deghizate.
Pe scurt, daca omul vrea sa-si instraineze toata averea contra bani e liber sa o faca si apoi sa pape banii; pentru ca nimeni nu e obligat sa lase mostenire. Dar daca cineva incepe sa-si dea averea pe de-a moaca (mai juridic exprimat: sa faca acte acte cu titlu gratuit, liberalitati = donatii, testamente) atunci poate sa o faca doar in limita unei cote numita cotitate disponibila lasand neatinsa rezerva succesorala cuvenita descendentilor care nu pot fi desmosteniti in legislatia noastra (astea nu-s parti batute in cuie, ci se calculeaza in raport cu numarul rezervatarilor).
Sper ca incepe sa fie mai limpede.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie aaddreea aaddreea in cazul unui act de donatie...se poate face ceva pt ca donatia sa nu fie atacata?ma refer daca e poate face vreo notatie ...ceva...din partea donatorului? (vezi toată discuția)
Donatie de casa. JANCSCI JANCSCI socrul meu a mostenit inpreuna cu fratele lui casa parinteasca.jumatatea lui a donato sotiei mele, ia fiind fica lui,.sotia mea avind inca 4 frati se poate ... (vezi toată discuția)
Declaratie de renuntare la drept GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, vreau sa-l despagubesc pe fratele meu pentru casa care ne va ramane noua dupa moartea parintilor. Ce fel de acte trebuie sa facem? O sa-i dau o ... (vezi toată discuția)