in cazul unui act de donatie...se poate face ceva pt ca donatia sa nu fie atacata?ma refer daca e poate face vreo notatie ...ceva...din partea donatorului?
Donatia in sine este irevocabila. Cazurile de revocare ale donatiei sunt expres prevazute de lege (codul civil). Daca este o donatie cu sarcina, iar acesta nu se indeplineste donatia se revoca. Mai multe amanunte: ce fel de donatie se face, care este obiectul?
Este necesar să daţi mai multe amănunte despre speţa dv. pentru a răspunde la obiect. Pot fi multe cazuri de donaţii, cu sarcină, fără sarcină, donaţie între soţi etc. pentru care s-au publicat tomuri întregi. Aici nu este o bibliotecă juridică ci, încercăm pe cât posibil, să dăm un răspuns la problemele juridice cu care se confruntă user-ii, în mod gratuit.
Dacă doriţi ca într-adevăr să vă folosească informaţia ce urmează a o primi, daţi detalii. ;)
pe scurt bunica mea ar dori sa mi dea partea ei dintr un imobil..problema e ca cineva din familie nu doreste si mai mult ca sigur o sa doreasca sa atace...si as mai dori sa stiu ce ar putea sa faca ce fel de act prin care sa reiasa ca o parte din imobil ar fi a mea...daca ar putea ...fara sa fie dezbatuta succesiunea ma intereseaza un act de donatie ...pt ca e mai simplu decat la vanzare cump.stiu ca aici intervin mai multe probleme...si deci concluzia...daca mi ar face act de donatie...ar putea face in vreun fel sa nu poate fi atacat?
In principiu, donatia poate fi atacata dupa decesul bunicii de cei care erau in drept s-o mosteneasca in cazul in care nu facea donatia: copiii ei ( sau nepotii daca copiii au decedat inaintea ei), bunicul...
Averea unei persoane e alcatuita pe de o parte din rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari ( copiii, sotul), si de cotitatea disponibila. Daca bunica, de ex, are doi copii, rezerva acestora este de 1/3 pentru fiecare, si ramane o cotitate disponibila, pe care o poate darui cui vrea ea, de 1/3.
Daca are 3 copii, rezerva fiecaruia este de cate 1/4, astfel ca ea poate dona cotitatea disponibila de 1/4 din avere.
Care sunt conditiile in cazul dvs?
Daca mai exista mostenitori, rezervatari, o metoda inatacabila de a pastra bunul numai pt dvs este de a face cu bunica un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, prin care ea sa va transmita imobilul, iar dvs sa va obligati sa o intretineti.
Donatie
simionescuirina
Sotul meu primeste de la parinti un apartament, santem in prag de a face actele si notarul ne-a zis de ce nu facem donatie ca e mai ieftin si ca nu se ataca ... (vezi toată discuția)