Am cumparat o casa cu o cota parte idiviza 1/3 dintr-un teren cu destinatie drum de acces. Eu am ultima casa care nu are acces decat pe acest drum. Intrebare: Ce pot sa fac (legal) pentru a-l obliga pe unul din vecinii sa nu mai parcheze pe acest drum care are doar 3m latime? Trebuie sa mentionez ca pe sub acest drum trece si teava mea de canalizare iar unde parcheaza el sta exact pe teava (in acel loc teava este ingropata la 30-40 cm).
Faci o actiune confesorie de servitute, posesoria. Jurisprudenta acorda acest drept in cazul servitutilor stabilite prin titlu, fiindca in acest caz se considera ca servitutea se exercita pe baza unui drept neindoielnic si prin urmare exercitarea ei este o adevarata posesie. Ati zis ce ai un titlu. 1/3 de teren cu destinatie drum de acces.
Pentru a putea exercita o actiune posesorie se cer a fi indeplinite conditiile generale si anume posesorul trebuie sa exercite servitutea cel putin un an si posesia nu trebuie sa fie viciata.
Propietatea o am de 16 luni si in actul de vanzare cumparare este trecut : "cota parte indiviza de 1/3 din lotul nr. 5/5 reprezentand teren intravilan in suprafat de 210.37 mp, avand destinatia de drum de acces' acest drum este identificat cu numar cadastral separat de casa si este si intabulat.