Buna ziua, Am nascut pe 3 mai 2011 si pe langa activitatea salariala din ultimele 12 luni am avut si 2 contracte de drepturi de autor diferite: unul ian-iun 2010 si altul doar in luna septembrie. Cei de la prestatii sociale imi calculeaza astfel venitul di dreptu;l de autor: le aduna si impart la 9 luni, stabilind suma lunara (scad si impozite si cotle forfetare), desi eu in iulie si august nu am contract si astfel mi se diminueaza considerabil suma primita decat in cazul in care luau separat cele 2 venituri obtinute: adica: pt primul contract suma cuvenita pe luna iunie (doar ea se incadreaza in ultimele 12 luni) si pentru al doile contract suma din septembrie. Cum in declaratia 200 veniturile sunt trecute cumulat, nu vor s ale ia separat desi din adevetinte rezulta clar perioadele. va multumesc pentru raspuns
1. OUG 111/2010 spune ca se aduna veniturile nete din cele 12 premergatoare nasterii copilului si se imparte la12.
2. Va redau din Ordinul MMFPS nr. 1474/2011:
Situatie:
Persoana care are un contract de munc pe drepturi de autor ncheiat pe o perioad determinat. Ce venituri sunt luate n calcul i cum i se calculeaz indemnizaia pentru creterea copilului?
Solutie:
Daca exista un contract de munca sau de prestari servicii este o situatie similar angajator/angajat. In aceast situatie angajatorul este obligat sa elibereze adeverinta cu veniturile realizate timp de douasprezece luni anterior datei nasterii copilului, respectiv sumele acordate lunar persoanei. In situaia n care contractul se termin mai devreme de data pana la care acesta a incetat, angajatorul trebuie sa ii elibereze un document ca acel contract a incetat inainte de termen. Momentul suspendarii activitatii este intotdeauna momentul incetarii contractului de munca, respectiv momentul din care nu se mai obin venituri supuse impozitului pe venit ca urmare a unei activitati efective. In situatia in care aceasta persoana a beneficiat de drepturi banesti aferente acestui contract, iar contractul nu a incetat si dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului a fost deschis, trebuie incetat acest drept deoarece, pe perioada cat se beneficiaza de indemnizaie, persoana nu poate realiza venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Daca contractul de munca a incetat si dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului a fost deschis dupa aceasta data, chiar daca pe aceasta perioada au fost primite venituri, indemnizatia se va acorda in continuare, acele venituri fiind rezultatul unei activitati deja prestate, care a fost incheiata.
Multumesc pentru raspuns, nu am nelamuriri cu privire la venitul net din salariu ci la venitul din drepturi de autor, care se adauga si recunosc ca nu am inteles f bine.
cei de la prestatii sociale imi calculeaza asa: aduna venitul brut din dreptul de autor pe perioada ian-iun 2010 + venit dr aut brut septembrie, scad cotele forfetare de 40% resp 20% si cota de 16%, impart la 9 luni!!!-aici nu inteleg eu, iar suma rezultata o iau in considerare pentru venitul lunar din drepturi de autor pe iun, iul, aug,sept.
Nu ar fi corect sa ia in considerare fiecare venit obtinut din drept de autor corespunzator fiecarei luni in parte? Adica, pentru contractul cu desfasurare ian-iun 2010 sa ia doar luna iunie (si am adev separata), iar pt contractul cu desf 1-30 sept, doar luna sept?
Si ca sa va ofer cifre din ian-iun am obtinut lunar 2500 de lei, iar in sept, cu alta firma, deci alt contract, 15000 de lei.
Eu am contract pe perioada nedeterminata de 2 ani, fara intreruperi.