avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Drepturi autor si indemnizatia crestere copil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Drepturi autor si indemnizatia crestere copil

Buna ziua,

am contract carte de munca si un contract drepturi autor. Pe acesta din urma, angajatorul a platit 10%. Cum stiu cat mai am eu de plata ?
Sa adun veniturile brute (deci, veniturile inainte de orice retinere), din suma lor scad 40% chelt forfetare, iar din suma obtinuta mai scad 16% ? Dar 10% sunt deja platiti... La suma obtinuta dupa scaderea celor 40% mai aplic numai 6% ?
Poate ma ajutati cu un mic exemplu rapid (la o suma oarecare)

Mentionez ca am nascut de curand si ma intereseaza acest lucru in vederea indemniz crestere copil de 85% din veniturile impozabile. Inteleg ca Agentia de prestatii sociale, care plateste aceste indemnizatii, vrea sa retina 6% pt veniturile din drepturile de autor si abia apoi sa calculeze suma pe care trebuie s-o dea, ca sa se protejeze in caz ca nu am plati acei 6% (!). Asa ar fi regula lor. Eu am platit mereu diferenta de impozit la ANAF filiala de sector; e normal sa-mi retina impozit Agentia prestatii soc. ? Cum mi-as recupera apoi bani, daca as avea de recuperat ? Imi dau ei o hartie doveditoare pt Admin financ ?
Cei de la Admin. financ. spuneau ca as putea plati eu cei 6% si sa le arat celor de la Agentie ca am platit deja. Sunt sume castigate anul acesta pana in luna sept. cand am nascut, pt care regularizarea s-ar face dupa luna mai 2010, dar eu indemniz crest. copil trebuie s-o primesc deja de la sf lui dec. si trebuie reglate aceste lucruri.
Indemnizatia de maternitate si indemniz. crestere copil sunt supuse impozitului ?

Va multumesc mult pt ajutor si Sarbatori fericite !
Cel mai recent răspuns: anioana09 , utilizator 18:23, 18 Decembrie 2009
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
Prin urmare, se iau in considerare veniturile nete.
Va multumesc pt raspuns. Deci, sa inteleg ca se iau in calcul pt indemnizatie veniturile nete si pt carte munca si pt drepturi autor. Si atunci cei de la Prestatii sociale sunt indreptatiti sa retina 6% pt drepturi autor sau ar trebui sa achit eu 6% la Admin Financ ?
Multumesc !
Si ce se intampla cu cheltuielile forfetare de 40% , cum se mai scad?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza calcul indemnizatie crestere copil DOAR_NOI DOAR_NOI As dori va rog raspuns la urmatoarea situatie: - in ultimile 12 luni anterior datei nasterii copilului am realizat urmatoarele venituri : dintr-un C.M. cu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie 85% crestere copil la pfa cristina1983 cristina1983 Incepand cu 01 Martie am un PFA, urmeaza sa fac declaratia la Administratia Financiara a venitului estimativ. Din punct de vedere al administratiei venit net ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie crestere copil vanina vanina Am inteles ca pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile din salarii, dar si din alte surse daca sunt ... (vezi toată discuția)