avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Indemnizatie 85% crestere copil la PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Indemnizatie 85% crestere copil la PFA

Incepand cu 01 Martie am un PFA, urmeaza sa fac declaratia la Administratia Financiara a venitului estimativ. Din punct de vedere al administratiei venit net inseamna Venit Brut- Cheltuieli. Va rog sa-mi precizati, care este baza de calcul pentru indemnizatia crestere copil: A) 85% din venit brut din care se scade 16% si 5,5% CASS? sau B) 85% din venitul net calculat d.p.d.v al administratiei astfel: venitul brut - cheltuielile deductibile= venit net la care se aplica impozit.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: irina_b09 , utilizator 00:01, 15 Iunie 2011
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
Prin urmare, se iau in considerare veniturile nete.

Venit Brut = sum(venituri salariale)
Venit net = venit brut -contributii adica, somaj+CAS+CASS
buna ziua,
sunt si eu intr-o situatie similara, doar ca am drepturi de autor, si nu inteleg ce se intampla cu 1) cheltuielile deductibile, nu sunt luate in considerare la baza de calcul a indemnizatiei, nu sunt venituri scutite de impozit sau considerate neimpozabile? si 2) pot opta chiar si mai tarziu sa nu se ia in considerare aceste cheltuieli deductibile la realizarea venitului net? poate prin plata impozitului chiar si retroactiv asupra lor?
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza calcul indemnizatie crestere copil DOAR_NOI DOAR_NOI As dori va rog raspuns la urmatoarea situatie: - in ultimile 12 luni anterior datei nasterii copilului am realizat urmatoarele venituri : dintr-un C.M. cu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Niculina Orzan Niculina Orzan Prin instructiunile de aplicare a Normelor metodologice a OG 148/2005, , art.2 alin.1 , lit. a , se fac precizari cu privire la baza de calcul a indemnizatiei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului marioos marioos Am o nelamurire: ce venit se ia in calcul pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului, venitul net sau venitul brut? (vezi toată discuția)