avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie crestere copil

Prin instructiunile de aplicare a Normelor metodologice a OG 148/2005, , art.2 alin.1 , lit. a , se fac precizari cu privire la baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Astfel, pentru functia de baza se precizeaza ca aceasta este suma incasata de persoana indreptatita dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului.
Va rog sa precizati daca baza de calcul a indemnizatiei se calculeaza astfel:

I. venit brut - (contributii obligatorii + deduceri personale+ contributii la fonduri de pensii facultative + cotizatia sindicala) = baza calcul impozit *16%= impozit
baza de calcul a indemnizatiei= baza de calcul impozit - impozit

II. baza de calcul a indemnizatiei = venit net incasat de salariat conform statului de plata.

Va multumesc anticipat!

Ina
Cel mai recent răspuns: Niculina Orzan , Contabil 10:08, 8 Ianuarie 2010
Buna seara,
baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu crestere copil: salariu net conform statului de plata
venitul net din salarii, este calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni acordata pentru luna respectiva;
varianta este corecta
La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate.
Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 1 alin. (3) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare venituri, sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii.
Prin urmare, se iau in considerare veniturile nete
Multumiri pentru opinie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete nogti nogti Buna ziua, as dori sa pun si eu o intrebare. In aceste venituri nete intra si bonurile de masa prima de craciun, paste? Va multumesc mult! #-o (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului ContSters159916 ContSters159916 Buna ziua.Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Ingrijire copil - cum se calculeaza suma ContSters60781 ContSters60781 Buna ziua, In legatura cu cei de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei pt mamici, ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)