Trebuie sa citesc tot articol primul citat ca sa inteleaga. De ce?. Pentru ca interesul leguitorul este sa se faca o termen de cel mult viata uzufructuarului in primul rand, si asa se stabileste chiar in art. 708. Dar daca se constituie pentru un termen mai mare de o stimare de viata de la o alta persoana, si asta decedeaze inainte, merge pana atunci, fiind ca beneficiarul ar fi unalta persoana, dar daca moare beneficiarul merge pana atunci. . Asa zice art 708la "Dispozitii generale": 1) Uzufructul in favoarea unei persoane fizice este cel mult viager.
(2) Uzufructul constituit in favoarea unei persoane juridice poate avea durata de cel mult 30 de ani. Atunci cand este constituit cu depasirea acestui termen, uzufructul se reduce de drept la 30 de ani.
(3) Daca nu s-a prevazut durata uzufructului, se prezuma ca este viager sau, dupa caz, ca este constituit pe o durata de 30 de ani.
(4) Uzufructul constituit pana la data la care o alta persoana va ajunge la o anumita varsta dureaza pana la acea data, chiar daca acea persoana ar muri inainte de implinirea varstei stabilite.
Adica se face o stimare de viata a unalt om. Nu se referea la viata beneficiarului.
Iar acuma se intelege art. 746, situat la "Stingerea uzufructului", atunci cand stabileste ce stingerea se produce pe cale principala
a) moartea uzufructuarului ori, dupa caz, incetarea personalitatii juridice;
b) ajungerea la termen;
c) consolidare, atunci cand calitatea de uzufructuar si de nud proprietar se intrunesc in aceeasi persoana;
d) renuntarea la uzufruct;
e) neuzul timp de 10 de ani sau, dupa caz, timp de 2 ani in cazul uzufructului unei creante.
Si daca nu s-a implinit termen intra in joc, alineatul al 2-lea:" (2) Uzufructul se stinge prin decesul ori, dupa caz, incetarea existentei juridice a uzufructuarului"
...pai nu se bat cap in cap...pot pune ca un uzufruct in favoarea persoanei x sa dureze pana cand persoana y ajunge la o anumita varsta...daca y decedeaza(deci nu x,tittularul uzufructului) dreptul continua pana in momentul la care y ar fi ajuns la acea varsta...indiscutabil ca dreptul inceteaza la decesul lui x...
Art 708 alin 4 NCC nu este o noutate. Exista si in codul civil actual (art 560 - Uzufructul constituit pana ce o alta persoana va ajunge la o varsta hotarata, tine pana la acea epoca, chiar de ar muri zisa persoana inaintea varstei hotarate).
Nu exista nicio contradictie intre art 708 alin 4 si 746 NCC.
Uzufructul in favoarea unei persoane fizice este cel mult viager (art. 708 alin 1)
Adica, uzufructul in favoarea lui Gheorghe se stinge cel mai tarziu la moartea lui Gheorghe.
Dar, uzufructul in favoarea lui Gheorghe poate fi stabilit pana la data la care o ALTA PERSOANA (de exemplu COPILUL lui Gheorghe) ajunge la o anumita varsta (de exemplu 18 ani).
Cand se stinge uzufructul?
- cand copilul lui Gheorghe implineste 18 ani
- cand copilul lui Ghoerghe ar fi implinit 18 ani, chiar daca aceasta persoana (copilul) a murit la 15 ani
- la moartea lui Gheorghe, chiar daca Gheorghe a murit inainte ca fiul sau sa implineasca 18 ani (pentru ca uzufructul este cel mult viager, deci nu-i poate "supravietui" lui Gheorghe). Asta spune art 746; ca uzufructul se stinge prin decesul persoanei in favoarea careia s-a constituit.