avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... atacarea testamentului in justitie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

atacarea testamentului in justitie

Va rog sa-mi spuneti, ce se intampla in cazul decesului unei persoane in varsta care are 2 copii majori, dar care lasa prin testament dreptul de a locui in apartament a concubinului cu care a trait impreuna timp de 20 de ani? Mentionez ca unul din frati locuieste si el in apartament, iar celalat este casatorit.
M-ar interesa daca testamentul poate fi atacat in justitie, mai ales ca fratele este bolnav psihic si nu se poate ajuta singur, concubinul fiind persoana straina si neacceptata de catre el.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: kdoina2007 , utilizator 10:57, 25 August 2011
Poate daca detaliati si ne spuneti ce inseamna in fapt "dreptul de a locui in apartament" va putem ajuta mai bine. Va referiti la un drept de uzufruct viager ori la un drept de abitatie viagera? Pe tot apartamentul sau doar pe o parte a acestuia? Este foarte important sa ne mentionati. Daca va referiti la un drept de uzufruct viager pe tot apartamentul stabilit pentru concubin, rezulta ca pe intreaga perioada de viata a acestuia va avea posesia si folosinta apartamentului doar el. Ceea ce inseamna ca fratele bolnav psihic poate fi evacuat la o adica de concubin, chiar daca are calitatea de mostenitor - ca descendent direct - al defunctului, el dobandind pana la moartea concubinului, doar nuda proprietate. (adica, dreptul de dispozitie).
Daca e vorba de abitatie viagera, acest drept poate fi restrans prin instanta sau concubinul poate fi scos din apartament, daca i se ofera o alta locuinta (echivalenta ca valoare si confort) de catre mostenitorii legali.
Pe de alta parte, da, in principiu, testamentul poate fi atacat pentru tot felul de motive, de fond sau de forma. Dvs. stiti daca aveti vreun motiv pe care sa-l invocati ca sa aveti sanse de castig. Daca testamentul e facut la notar, dispunatorul era intreg la minte si stia ce face, si nu puteti demonstra contrariul, neincalcandu-se rezerva succesorala, (dupa 20 de ani probabil si concubinul a batut macar un cui in casa aceea), presupun ca prea multe sanse nu aveti. Dar, inca o data, dvs. cunoasteti situatia de fapt.
Se poate ,,ataca ,, testamentul .Insa nu pentru motivele invocate dvs., respectiv pentru ca fiul testatoarei se afla in nevoie, etc. Testatoarea putea sa dispuna de bunul sau dupa cum dorea, deci testamentul ar putea sa nu fi fost legal intocmit, de pilda, testatoarea, a data intocmirii testamentului, sa fi avut discernamantul diminuat sau sa fi fost lipsita de discernamant.
Da, de abitatie viagera este vorba, pana la decesul acestuia. Pentru intreg apartamentul, cred, doar va trebui sa aiba acces la baie si bucatarie.. Apartamentul are 3 camere.
Oricum, multumesc mult celor care au raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mosteniri treidecinci treidecinci Traiesc cu o femeie cu care nu sunt casatorit. Care este procedura - 100% sigura - ca dupa decesul meu ea sa poata continua sa traiasca in locuinta urmand ca ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager efigia efigia Socrul meu a facut un testament prin care lasa sotiei sale uzufruct viager pe toata durata vieti, Sotia sa nu este si ea propietar al casei deci are doar ... (vezi toată discuția)
Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)