avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... alocatie copil, indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

alocatie copil, indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
Situatia mea este urmatoarea: sunt casatorita si am un copil de nici 1 luna de zile. Eu si sotul meu suntem despartiti , el este plecat din tara, nu stiu exact unde , intre noi nu mai exista comunicare. Sotul meu mi-a luat inainte de plecare livretul de familie pe care eu in mod evident nu il am acum. Sotul meu refuza sa imi dea acest livret de familie cat si o copie dupa cartea lui de identitate., asa cum mi s-a cerut la primarie ... acestea fiindu-mi necesare pentru a depunde dosarul pentru alocatia copilului cat si dosarul pentru indemnizatia de crestere copil ( 1 an sau 2 )...
Va rog sa imi spuneti care ar fi solutia pentru aceasta problerma.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:45, 26 August 2011
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatie, stimulent de insertie sau alocatie de stat pentru copii se acorda la cerere, insotita in mod obligatoriu de:

a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;

b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);

c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;

d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;

f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
...

2. Asadar nu scrie nicaieri, in lege, ca trebuie neaparat livretul de familie (daca aveti certificatul de nastere al copilului) si nici nu se pomeneste de actul de identitate al sotului.

3. In cel mai rau caz duceti o declaratie autentificata de notar in care declarati ca sotul este plecat in strainatate, a luat livretul de familie si nu stiti nici unde se afla.

4. Mergeti la Primarie si cereti sa vi se arate baza legala a ceea ce solicita ei. Daca voiua sa va ajute trebuia sa va spuna si ce sa faceti ca sa rezolvati problema.

5. Puteti sa vorbiti cu un avocat sa va ajute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru ccc 2011 roxanasmr roxanasmr ce acte i sunt necesare tatalui necasatorit pentru a iesi in cresterea copilului?se poate sa intre in cresterea copilului daca nu suntem casatoriti? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil cryys cryys Am inteles ca dosarul pentru indemnizatia de crestere copil trebuie depus in ziua urmatoare expirarii concediului postnatal, pana la aceasta data eu ca ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor de catre angajator = adio indemnizatie pentru ccc? bella_85 bella_85 angajatorul nu a platit cotizatile si eu nu pot lua dovada cotizatiilor de la casa de pensii ce pot face in acest sens pt a nu pierde indemnizatia ptr crestere ... (vezi toată discuția)