avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Recalculare retroctiv factura ENEL - ilegal ?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Recalculare retroctiv factura ENEL - ilegal ?

O proprietate avand contract social cu ENEL a fost vanduta in urma cu 5 ani catre un nou proprietar.
Noul proprietar a primit recent notificare de a incheia un contract pe numele sau, cu tarif normal (nu se incadreaza la social). A facut acest lucru. Toate facturile erau in acel moment achitate la zi.
La urmatoarea factura, s-a facut recalculare pe ultimii 5 ani la tot curentul consumat si a venit de platit diferenta intre tariful social si cel normal, evident obtinandu-se o suma astronomica.

Ce anume se incalca aici si care ar fi solutionarea problemei ?

Este aberant sa se ceara plata pe ultimii 5 ani, la un contract care abia a intrat in vigoare.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 17:57, 25 August 2011
Faceti contestatie la factura. Mergeti direct la ENEL si discutati cu un consilier. Mai exista si posibilitatea ca factura sa fie tiparita prost (am avut o situatie in care aveam de platit o suma cu 5 cifre in lei noi din cauza unei greseli a sistemului automat)
Mie mi se pare ca situatia este foarte clara si nu e nimic de remediat de catre furnizor: actualul proprietar plateste de 5 ani energia electrica la tarif social, desi nu se incadreaza, pentru ca nu a schimbat titularul de contract in termenul legal (30 de zile, daca nu ma insel). Nu este deloc aberant sa se ceara plata diferentei intre tariful normal si cel social din momentul in care a devenit proprietar.
Puteti incerca sa negociati cu furnizorul o esalonare, daca suma este intr-adevar astronomica.
Nu cred ca legal sa ceri banii pe un serviciu la care nici macar nu exista contract completat - aici este al doilea aspect: cei de la ENEL au spus ca vor finaliza contractul abia dupa plata primei facturi. Dar prima factura in baza a ce se emite, din moment ce nu exista un contract ?
Sunt multe care se bat cap in cap aici. D-asta ma interesa aspectul legal in toata povestea asta.
Faptul ca nu exista inca un contract SCRIS este doar vina actualului proprietar care avea obligatia legala de a merge la Enel si a declara ca este noul proprietar al imobilului. Acesta a beneficiat de serviciu (furnizarea energiei electrice), dar a achitat un tarif social, de care nu ar fi beneficiat in conditii legale, dat fiind faptul ca facturile s-au emis pe numele vechiului proprietar.
Unde se specifica acea obligatie legala ?

Alte discuții în legătură

Fostul proprietar mai are de plata la intretinere odaniell odaniell Buna seara, Am si eu urmatoarea problema ,am cumparat un apartament iar fostul proprietar mai are de platit intretinerea pe luna octombrie ,bani pe care nu ... (vezi toată discuția)
Contractul cu enel popaadina popaadina Buna ziua , As avea si eu nevoie de o lamurire : in cazul unui apartament nelocuit , am contract cu Enel pentru furnizarea de energie electrica , ... (vezi toată discuția)
Calcul consum mediu lunar 2021 energie electrica eronat bogdan.sb bogdan.sb Buna ziua, am urmatoarea speta, referitor la calcului consumului mediu de energie electrica, pentru anul 2021, pentru un loc de consum (implicit a pretului ... (vezi toată discuția)