avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie

tatal are custodia, dar copilul vrea sa se mute cu mama in turcia. se poate acest lucru fara procesc de reincredintare a minorului, ci doar cu un simplu act la notar din partea tatalui?. tatal este de acord ca acesta sa plece in turcia cu mama. copilul vrea sa plece pana incepe scoala, iar procesul ar dura...
Ultima modificare: Joi, 25 August 2011
adda9, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 10:26, 26 August 2011
da, este suficientă procura specială întocmită la notar.
Orice persoana poate calatori cu minorul daca s-a facut declaratia mentionata, deoarece conform art. 30 Legea 248/2005 modificata si completata

(1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai
daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
...
d) minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv.
....
(4) Pe langa informatiile prevazute la alin. (1) lit. d), declaratia parintilor, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului legal, dupa caz, trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:
a) scopul deplasarii;
b) ruta urmata pana in statul de destinatie;
c) indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.
(5) Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
(6) Organele politiei de frontiera vor permite iesirea din Romania a minorilor insotiti numai daca se constata ca se respecta informatiile prevazute la alin. (1) lit. b) si c) si la alin. (4), referitoare la insotitor, perioada deplasarii si ruta care trebuie urmata, iar in situatiile prevazute la alin. (3), daca se constata ca ruta aleasa pentru deplasare si momentul prezentarii la iesirea din tara se justifica in raport cu destinatia, respectiv cu perioada deplasarii.
(7) Declaratiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d) trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 66/1999, aprobata prin Legea nr. 52/2000, cu modificarile ulterioare. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului.

Pentru Turcia va trebuie si acordul tatalui si hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului.
Daca plecati mai inainte de a avea hotararea de incredintare se va face ancheta sociala in Turcia si o sa va coste mai mult avocatul intrucat va avea ceva mai mult de lucru.
multumesc mult. am inteles ca minorul de 10 ani poate pleca in turcia ptr a -si face studiile si a locui cu mama lui, chiar daca tatal are custodia, in baza declaratiei data de tata prin care acesta este de acord ca minorul sa calatoreasca in turcia in vederea studiilor, dar se va afla pe tot acest timp in ingrijirea exclusiva a mamei. este corect ceea ce am inteles? multumesc
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Pentru Turcia va trebuie si acordul tatalui si hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului.
Daca plecati mai inainte de a avea hotararea de incredintare se va face ancheta sociala in Turcia si o sa va coste mai mult avocatul intrucat va avea ceva mai mult de lucru.

De ce trebuie o hotarare judecatoreasca pentru Turcia ci nu doar o incredintarea notariala, fiind ce compententa pentru a regula competente si raporturile parintesc o are Romania?.Art. 11 legi nr. 105/1992, cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat . - Starea, capacitatea si relatiile de familie ale persoanei fizice sint cirmuite de legea sa nationala, afara numai daca, prin dispozitii speciale, nu se prevede altfel.

In orice caz incepere scolii acolo imediata si conditiile de viata urmatoara vor fi acolo, atunci ancheta unde trebuie sa se faca?Nu e corect sa se faca inscenarii pentru ancheta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara doar cu mama, fara tata dianabab dianabab Am o fetita de un an pe care o cresc singura, este pe numele meu si in costudia mea in urma procesului cu tatal acesteia.Intrebarea mea este daca pot s-o scot ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pt a trece vama cu un minor ansi ansi Buna ziua...!!! Am un copil de 4 ani si sunt divortata....detin si custodia copilului. Vrem sa plecam in vacanta in Grecia. Imi pute-ti spune ce acte imi ... (vezi toată discuția)
De ce am nevoie ca sa plec in tara daca sunt minor laulau007 laulau007 Buna. va rog puteti sa-mi spune-ti si mie de ce acte am nevoie sa plec in tara .. adica sunt eu si prietena mea amandoi minori 17 ani . si eu sunt cu taicamiu ... (vezi toată discuția)