avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nereguli facute de administrator si presedinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nereguli facute de administrator si presedinte

Buna ziua,
Asociatia de proprietari din care fac parte, a incheiat un contract de inchiriere pt uscatoria de la parterul blocului, cu un locatar din bloc.Conform contractului, chiria lunara este de 30 euro +TVA, IAR UTILITATILE SUNT SEPARAT DE CHIRIE. Acum dupa 6 luni de la inchiriere am constatat ca nu se respecta acest contract. Adica administratorul opreste celui care a inchiriat doar cv chiriei FARA TVA (deci doar 30 euro) iar cheltuieli utilitati (curent+caldura) si administrative nu a oprit deloc. Va rog sa imi spuneti ce ar trebui facut pentru a se intra in legalitate , deoarece pana acum tot ce ii revenea de plata celui care a inchiriat, s-a platit de catre noi toti locatarii (considerandu-se cheltuieli comune,pe scara )? Unde m-as putea adresa , pentru o sesizare la adresa presedintelui/administratorului ?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:40, 3 Septembrie 2011
Pentru solutionare,in temeiul art 12 A c) si d) din HG NR 1588/2007,in termen de 10 zile de la a fisarea listei de plata,formulati contestatie.Presedintele de asociatie detine obligatia legal sa raspunda in termen de 7 zile
Daca,va confruntati cu dezinteres sau nu se raspunde la contestatie,aveti dreptul sa sesizati oficial oficial serviciul specializat din cadrul primariei
canto a scris:
Conform contractului, chiria lunara este de 30 euro +TVA...

Din ceea ce scrie mai sus ori nu cunoasteti prevederile contractului, ori contractul este gresit intocmit, pentru ca asociatiile de proprietari nu sunt inregistrate ca platitoare de TVA.
Daca in contract s-a prevazut plata unei sume drept chirie si plata unor utilitati separat, cititi contrractul si sesizati conducerea asociatiei sa-l respecte. In contract se poate prevedea plata anumitor utilitati in functie de consumul efectiv masurat pe baza unor aparate (apometre, contoare ...) sau repartizate pe suprafata utila, pe numarul de persoane, pe beneficiari..., in functie de cum factureaza si furnizorii de servicii si utilitati catre asociatie.
Dar sunt si cazuri in care in contract se prevede doar plata chiriei iar asociatia suporta din aceasta si consumurile spatiului respectiv.
Inca o data, rept, cititi cu atentie contractul si discutati in comitetul executiv sa va lamuriti.
Buna ziua,
Referitor la ceea ce scrie in contract, va spun ca este exact asa cum am scris;deci daca asociatiile de proprietari nu sunt platitoare de tva, cu atat mai mult sunt vinovati cei ce l-au scris (administratorul a scris iar presedintele a dictat). Mai mult decat atat; am ajuns sa iau aceasta decizie, adica sa vad ce trebuie facut pt ca asociatia sa respecte cele scrise in contract (si utilitati separat de chirie ) tocmai pt faptul ca pana acum nu s-a facut acest lucru si am sesizat "verbal" asociatia, lucru care a dus la o puternica cearta intre mine si adm si presedintele. Si inca ceva in plus; oare nu ar fi corect ca lunar , pe tabelul care se afiseaza cu locatarii sa figureze undeva si "uscatoria", ca sa se vada clar ce si cat se plateste lunar,avand in vedere ca e inchiriata ? La noi, nici vorba de asa ceva.Nu figureaza si au trecut 7-8 luni de cand s-a inchiriat .
Multumesc

Avand in vedere ca acel spatiu a fost inchiriat unui proprietar din asociatie, care apare pe lista de plata lunara cu toate cheltuielile repartizate pentru apartament, este foarte simplu, corect, legal si indicat ca in dreptul aceluiasi apartament sa apara pe lista si cotele aferente spatiului inchiriat.
Noi avem o coloana separata, dupa totalul cotelor lunare, intitulata "chirii". Pe aceasta coloana, in dreptul fiecarui apartament apar sume de un leu, cinci lei, 50 lei, 100 lei, in functie de contractul incheiat pentru fiecare spatiu inchiriat.
Cu cei care s-a stabilit prin contract ca participa si la cheltuielile pe cota indiviza, s-a adaugat la suprafata utila a aprtamentului si suprafata spatiului inchiriat. Adica o sa vedeti pe lista noastra apartamente cu 2 camere, unul peste altul, care au unul 55 m.p. iar cel de deasupra are 75 m.p pentru ca a mai inchiriat si uscatorul de 20 m.p. In acesata siutuatie lunar i se repartizeaza automat toate cheltuielile pe cota indiviza, conform legii, pe 75 m.p. si nu pe 55.
Buna ziua,
Ma intereseaza sa stiu sigur daca asociatiile de proprietari NU SUNT platitoare de tva; din ce lege reiese asta, ca in legea 230/2007 eu nu am vazut scris. Pe de alta parte, vad ca pe stampila asociatiei la c.i.f este indicativul "RO" si stiu ca asta se pune doar cand esti platitor e tva.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Spatiu uscatorie o_l o_l am incercat sa scriu un mesaj si vad ca nu mi-a reusit scuze voiam sa spun ca de putin timp sediul asociatiei s-a mutat intr-o uscatorie de la o scara ce ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Achizitionare uscator scara bloc etaj 4 aurel1234 aurel1234 Buna seara. As vrea sa achizitionez uscatorul de pe scara blocului de la etajul 4 unde locuiesc Am inteles ca trebuie sa fie toti locatarii blocului de acord. ... (vezi toată discuția)