avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1124 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce parer aveti de pct.8 art. 222 Cod Procedura Penala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce parer aveti de pct.8 art. 222 Cod Procedura Penala?

Prin Art. 222 punctul 8, coroborat cu art. 222, punctul 2, texte introduse prin Legea 202/2010 initiata de Predoiu: „(8)Plangerea indreptata la organul de urmarire penala, care nu cuprinde elementele prevazute la alin. 2, se restituie petitionarului pe cale administrativa, cu indicarea elementelor care lipsesc (...)

Fara a sustine ca procurorii au comis o infractiune, asemenea cazuri demonstreaza ca anumite prevederi din „mica reforma” constituie o frana de care „istetii” se pot folosi, iar anumiti procurori pot profita de acest text idiot pentru a scapa de dosare incomode pentru ei. Folosirea la aceasta maniera a acestor texte de lege prost gandite poate face ca pe viitor un infractor periculos sa fie lasat sa scape, pentru ca niste procurori ,din rea-credinta, lene ori parada de texte de lege pot sa returneze plangerile penale pentru lipsa unui banal CNP, pentru o adresa gresit indicata sau cine mai stie ce...

Vi se pare Constitutional acest pct. 8 ? Care este scopul sau real?
Cel mai recent răspuns: Roland Mindrila , Avocat 21:57, 30 August 2011
Aceasta prevedere mie nu mi se pare in regula, fiindca petitionarul are interesul in continuare ca infractorul sa fie tras la raspundere penala , astfel incat va adauga datele necesare si o va depune din nou.
Credeti ca ar fost mai indicat ca plangerea petitionarului sa fi fost respinsa pentru lipsa conditiilor de forma? Poate ca in acest caz petitionarul ar fi ezitat daca sa mai faca o noua plangere , din cine stie ce motive.
In plus, eu cred ca plangerea ar trebui inregistrata si apoi restituita pentru a fi completata, iar daca din continutul ei ar rezulta fapte grave, sa poata fi luata in calcul si , eventual sa organele de up sa se autosesizeze- pentru cazul in care petitionaruo n-ar mai reveni.Fiindca nu este vorba despre o -langere prealabila, nu ar fi si nu vad vreun impediment in acest sens.
Din punctul meu de vedere acest gen de plangere reglementat ca mod de sesizare , nu este de natura a putea fi respinsa, nici chiar in situatia in care este formulata fara respectarea conditiilor de la art. 222. Este ca si cum s-ar respinge un denunt. Mai mult, fiind un mod de sesizare a organelor de urmarire penala, numai procurorul se putea pronunta, insa evident, nici acesta nu poate respinge o sesizare, pentru aceleasi motive.

Va multumesc de interes pentru echitate si sanse egale in justitie!
Cred ca este la limita, pentru ca in cazul unei plangeri penale in care victima reclama ca a fost vatamata corporal, ar fi cel putin absurd sa-i infrangi dreptul petritionalurui de a reclama fapta in conditiile in care nu ar avea de unde sa stie CNP-ul.Depinde cum privim lucrurile pentru ca la art.221 alin.1 ultima teza se spune ca organul de urmarire se poate sesiza din oficiu cand afla despre o fapta, astfel si in cazul in care din continutul plangerii in conditiile 222 lipseste CNP-ul acesta ar fi obligat sa incheie un proces verbal de seizare din oficiu, insa mai apoi in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale presupune existenta plangerii in conditiile 222 lucrurile se complica in cazul in care organul ar proceda la sesizrea din oficiu....
In lipsa CNP-ului plagerea nu este respinsaa cu consecinta unui NUP, ci doar pe cale administrativa pt completare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
ContSters213050, utilizator
Intocmai, acest lucru am dorit sa-l subliniez, este un mod de sesizare care, la o adica , ar putea fi asimilat unui denunt.Sa spunem ca obiectul plangerii ar fi o infractiune de omor, stim ca aceasta plangere poate fi facuta de sot pentru celalalt sot, de copilul major pentru parinti, etc.
Apoi, situatiile de acest gen nu prea cred sa fie frecvente, de ce, pentru ca la momentul depunerii plangerii , plangerea se verifica , iar petitionarul o poate completa pe loc.

Ca nu isi stie CNP-ul , ar fi putin ciudat, ca oricine are cartea de identitate asupra sa , in specia atunci cand se prezinta in fata organelor judiciare.Nu trebuie sa il stie pe dinafara, nu toata lumea isi memoreaza acest CNP.
Se restituie=nu se inregistreaza? Poate inseamna doar ca nu se pune in miscare actiunea penala, altfel ar fi greu de acceptat, in conditiile in care exista "sesizarea din oficiu".
Cred ca se da o libertate prea mare interpretarior "nu se iau in seama" si "se restituie". In ambele situatii poate aparea opinia discretionara a celui care primeste cererea.

Alte discuții în legătură

Formula legala art. 222-223 cpp justice123 justice123 De la DNA mi-au returnat plangerea pe motiv ca nu am formulat-o legal cf. art. 222-223 CPP zic ei. Formatul e cam asa: Reclamatie - Somatie - ... (vezi toată discuția)
Plangere penala prealabila incompleta Pavel1987 Pavel1987 Am si eu o nelamurire, cu privire la modificarile facute de legea 220/2010 la Codul de Procedura Penala, doresc sa va intreb ce se intampla cu o plangere ... (vezi toată discuția)
Plângere penală Annddrei Annddrei Doresc să știu dacă este normal și ce se poate face când la reclamarea unui procuror de caz pentru arhivarea abuzivă a unei plângeri penale respectiv pe ... (vezi toată discuția)