avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... copyright digitizare (scanare) cãrþi vechi
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

copyright digitizare (scanare) cãrþi vechi

Am în minte (şi în biblioteca personala) câteva cărţi, mai vechi, care mi-au plăcut în copilărie. Mă gândeam să le scanez şi să le pun undeva pe internet pentru a fi citite de tineretul de azi (nu vorbesc de vreo afacere, accesul va fi gratuit).
Îmi imaginez că trebuie să fie cineva proprietar pe textele/ traducerile respective, dar, de asemenea, am auzit că după o anumită perioadă acestea trec în domeniul public.
Mă puteţi sfătui în această privinţă?
Una dintre cărţi ar fi "Hiperboloidul inginerului Garin", de Tolstoi
[ link extern ]
Dacă vorbim de ediţia din '68, de exemplu, Editura Tineretului ar mai putea fi contactată, mai există?
Cu mulţumiri,
Dragoş
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 18:36, 7 Septembrie 2011
Exista deja GoogleBooks.

Avand in vedere ca Tolstoi a murit in 1910 (20 noiembrie(sn) 1910) si drepturile de autor se mentin 70 de ani inseamna ca lucrarea a ost declarata libera de drepturi de autor in anul 1980.



Multumesc pentru raspunsul prompt. Cunosc GoogleBooks, ideea de a digitiza carti sau alte documente este veche. Dar, GoogleBooks nu are decat putine informatii despre carti in limba romana, si mult mai putine carti in romana cu acces liber la text (daca exista vreuna). Oricum, eu nu am gasit cartea mentionata de mine pe GoogleBooks sau in alta parte.

Deci, daca inteleg bine, lucrarile sunt libere de drepturi de autor la 70 ani de la decesul autorului? Are vreo relevanta editura in care a fost publicata lucrarea (traducerea in acest caz) pe care vreau s-o scanez? Traducatorul are vreun cuvant de spus in ceea ce priveste copyright-ul?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 August 2011
drcretoiu, utilizator
Tolstoi e o familie rusa veche de prin secolul 15, ca familia Paleologu la noi. Lev Tolstoi a murit in 1910, insa Alexei (care a cam facut de rusine clanul), autorul Hiperboloidului a murit in 1945.

Intr-adevar, conform Legii 8/1996, drepturile patrimoniale de autor se transmit prin mostenire pe o perioada de 70 de ani. Asta ar da 2015.

Totusi fiind autor sovietic, la momentul crearii operei, drepturile de autor expirau in URSS la 15 ani dupa moarte. Asta ar da 1960, dupa care opera este in domeniul public in Rusia.

In ce priveste traducerea, trebuie sa contactati traducatorul, traducerea este opera derivata protejata, cf.art 8 din Legea 8/1996 [ link extern ]
Asa cum foarte bine a precizat utilizatorul eumarian, trebuie sa vedeti care este statusul in ceea ce priveste drepturile patrimoniale de autor asupra traducerii care implica drepturile traducatorului si/sau drepturile editurii care a publicat respectiva traducere (este posibil ca traducatorul sa-si fi cedat total sau partial drepturile patrimoniale editurii).

In aceasta perspectiva, chiar daca drepturile patrimoniale ale lui Alexei Tolstoi s-ar stinge in 2015 (atentie! drepturile morale conf L 8/1996 nu se sting, ele se transmit prin mostenire pe durata nelimitata), drepturile patrimoniale de autor asupra traducerii vor continua sa existe foarte probabil si dupa 2015.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, imi doresc sa realizez un site sau canal de youtube ... MarinaMaryllin MarinaMaryllin Buna seara, Imi doresc sa realizez un site sau canal de Youtube in care sa postez variante audio ale cartilor, eu o sa citesc cartile, o sa imi folosesc ... (vezi toată discuția)
Carti - drepturi de autor sevenx sevenx Buna ziua, As dori sa postez pe net carti scanate/transcrise insa ma intereseaza cum stau lucrurile in ceea ce priveste dreptul de autor. Evident nu voi ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor in relatia cu editurile Mickaela Mickaela Buna seara, Sunt in cautarea unor lamuriri (eventual cu articole de lege spre exemplificare) cu privire la relatia juridica ce reglementeaza traducerea ... (vezi toată discuția)