avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Carti - drepturi de autor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Carti - drepturi de autor

Buna ziua,

As dori sa postez pe net carti scanate/transcrise insa ma intereseaza cum stau lucrurile in ceea ce priveste dreptul de autor.

Evident nu voi posta carti care se gasesc in comert astazi decat cu aprobarea editurii.
Nu stiu insa, cum stau lucrurile cu cartile mai vechi (gen Biblia 1914) sau alte carti religioase editate in trecut si care astazi nu se gasesc de cumparat. Cui ar trebui sa ma adresez pentru a obtine acordul?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 19:15, 16 Mai 2009
Pentru cartile editate in vremea comunismului,cand toate editurile erau de stat,drepturile de autor ar trebui sa fi ramas la uniunea scriitorilor daca urmasii autorilor nu au cerut aceste drepturi.
In primul rand trebuie sa va intereseze data mortii autorului. Daca au trecut mai mult de 70 de ani de la data mortii - acele carti au intrat in domeniul public si sunteti liber sa le publicati pe internet. Chiar daca unele organisme de gestiune colectiva (precum Copyro) incearca sa mai scoata niste bani si din operele intrate in domeniul public nu le dati atentie. Daca au trecut 70 de ani nu va poate face nimeni nimic.

Atentie la traduceri. Daca autorul a murit in 1930, dar cartea a fost tradusa in 1991 - traducerea, ca opera derivata, se bucura la randul ei de protectie sub forma drepturilor de autor in aceleasi limite de timp.

Atentie, daca sunt carti cu autori straini care au fost publicate pentru prima data in strainate se aplica legislatia din acele tari in ceea ce priveste intinderea protectiei asupra drepturilor patrimoniale, poate sa fie mai mica de 70 de ani sau mai mare. (chiar zilele acestea am avut o controversa pe aceasta tema )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de autor pentru poezii proprii. unde ma adresez pentru publicarea poeziilor? ContSters254934 ContSters254934 Bună seara! Sunt un tânăr de 25 de ani și am scris o sumedenie de poezii care s-ar preta a fi publicate într-un volum. Sunt poezii proprii, scrise de ... (vezi toată discuția)
Buna seara, imi doresc sa realizez un site sau canal de youtube ... MarinaMaryllin MarinaMaryllin Buna seara, Imi doresc sa realizez un site sau canal de Youtube in care sa postez variante audio ale cartilor, eu o sa citesc cartile, o sa imi folosesc ... (vezi toată discuția)