avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Biblioteca reala/virtuala privata - drept legal de ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Biblioteca reala/virtuala privata - drept legal de constituire si functionare?

Doresc sa infiintez o biblioteca intr-o localitate din mediul rural, bazata pe cele mai noi aparitii, dar si pe literatura clasica, si deci, aparitii mai vechi. As dori sa impun o anumita taxa trimestriala, in virtutea careia, clientii acestei biblioteci private sa aiba acces nelimitat. Ulterior as dori ca exemplarele din aceasta biblioteca sa le pun la dispozitia cator mai multi cititori, insa in format electronic, pe un site internet, tot contra unei taxe trimestriale, modice, necesare intretinerii serverului pe care vor fi incarcate. Astfel ca as dori sa stiu daca infiintarea si functionarea unor astfel de biblioteci (reale si virtuale) au si un suport juridic, care sa-mi ingradeasca aceasta initiativa. Cineva de pe acest site mi-a sugerat ca in primul caz nu ar exista niciun fel de restrictii legale, insa in cel de-al doilea caz (al bibliotecii virtuale), as putea intra in conflict cu drepturile de autor si de difuzare, editurile si autorii putand fi lezati de initiativa mea. Mentionez ca in cazul bibliotecii virtuale, am de gand ca printr-un artificu tehnic, sa pot face fisierele imposibil de modificat/editat si de asemenea, valabile numai pe o perioada limitata de timp pentru cel care "imprumuta" cartea in format electronic (asa cum si o carte scrisa pe hartie si imprumutata de la o biblioteca, nu poate fi retinuta decat pe o perioada limitata de timp, de catre cel care o imprumuta).
As dori daca se poate o analiza clara a situatiei expuse, de catre un specialist in dreptul de proprietate intelectuala. Este viabila initiativa mea, si daca nu, de ce?
Cel mai recent răspuns: Talk Partners , Consilier juridic 11:44, 15 Martie 2010
Exista doua tipuri de carti electronice.
- Carti in domeniul public
- Carti protejate de dreptul de autor.

Pentru cartile din domeniul public, poti face biblioteca virtuala, le poti vinde, le poti imprumuta ... poti face orice vrei, fara restrictie.

Dar pentru "cele mai noi aparitii" trebuie sa inchei un contract cu autorul sau editura sau, ma rog, cine detine drepturile de autor.

"Imprumutarea" unei carti electronice prin copierea ei, temporar sau nu, "protejat" sau nu ... reprezinta o incalcare a drepturilor de autor.
Bibliotecile pe hirtie au alt regim iar extinderea conceptului de "imprumutare electronica" reprezinta in fapt copiere ilegala, ceea ce este interzis.
Si avind in vedere ca se percepe o taxa, va fi considerata vinzare de carte electronica, copiere frauduloasa, incalcare a dreptului de autor.

In concluzie, proiectul tau este viabil pentru cartile din domeniul public.
Pentru cartile noi ai nevoie de contracte de distributie pentru fiecare titlu.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 14 Martie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
OK. Partial m-ati lamurit, si va multumesc pentru asta. Insa, se naste firesc o noua intrebare...cum imi pot da seama care carti sunt in domeniul public, si care nu? In vasta mea biblioteca am atat autori romani cat si straini, atat contemporani cat si clasici... Care este criteriul pentru care o carte intra sau nu in domeniul public?
Care este criteriul pentru care o carte intra sau nu in domeniul public?


Greu de raspuns. Nu exista un criteriu.
Trebuie sa cauti fiecare autor sau mostenitor si sa intrebi despre dreptul de autor.
Pentru autorii straini, exista Asociatii profesionale ale scriitorilor in tarile respective.

Alberto Kurtyan
Buna ziua,

Dreptul de autor pentru opere literare este protejat 70 de ani de la moartea scriitorului, perioada care se calculeaza de la 1 ianuarie a anului urmator decesului. Ce trece de aceasta perioada, este in domeniul public si, deci, le puteti folosi. Atentie insa la traducerile operelor straine: si acelea sunt cu drepturi si de cele mai multe ori, cred ca traducatorii sunt inca in viata, deci trebuie sa incheiati contracte cu fiecare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege sau regulament de infiintare si functionare a bibliotecilor? Dragulescu_Mihai Dragulescu_Mihai Doresc sa infiintez o biblioteca intr-o localitate din mediul rural, bazata pe cele mai noi aparitii, dar si pe literatura clasica, si deci, aparitii mai ... (vezi toată discuția)
Biblioteca online robert_11 robert_11 Sunt interesat in deschiderea unei biblioteci online. Mai concret, eu ar urma sa scanez carti (de toate tipurile, cu autori straini si romani, etc), si sa le ... (vezi toată discuția)
Carti - drepturi de autor sevenx sevenx Buna ziua, As dori sa postez pe net carti scanate/transcrise insa ma intereseaza cum stau lucrurile in ceea ce priveste dreptul de autor. Evident nu voi ... (vezi toată discuția)