Doresc sa infiintez o biblioteca intr-o localitate din mediul rural, bazata pe cele mai noi aparitii, dar si pe literatura clasica, si deci, aparitii mai vechi. As dori sa impun o anumita taxa trimestriala, in virtutea careia, clientii acestei biblioteci private sa aiba acces nelimitat. Ulterior as dori ca exemplarele din aceasta biblioteca sa le pun la dispozitia cator mai multi cititori, insa in format electronic, pe un site internet, tot contra unei taxe trimestriale, modice.
Astfel ca as dori sa stiu daca infiintarea si functionarea unor astfel de biblioteci (reale si virtuale) au si un suport juridic... Este vreo prevedere legala in vigoare care sa le reglementeze infiintarea si activitatea?
Exista o lege si un regulament: Legea bibliotecilor 334/31 mai 2002 şi a Regulamentului- cadru de organizare şi funcţionare a bibliotecilor publice.. dar astea nu au neaparat legatura cu ceea ce vreti dvs.. e biblioteca privata, deci faceti cum vreti acel regulament de functionare... dvs trebuie sa va inregistrati ca firma, ca pfa, intreprindere individuala, cum doriti pentru a putea taxa pe cititori.. si in privinta scanarii si distriburii cartilor in format electronic nu se poate face ce doriti dvs deoarece incalcati legea coyright-ului si veti avea probleme cu editurile
Practic nu acelasi lucru il fac si in cazul bibliotecii virtuale? Pun acele carti la dispozitia publicului...nu le vand, ci doar impun o taxa trimestriala de acces la o baza de date, si intr-un caz si in celalalt. Unde apare totusi diferenta? De ce intr-un caz as incalca legea, iar in celalalt caz, nu?