avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Garantie la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Garantie la locul de munca

Buna seara,

Am intrat intr-o incurcatura cam ciudata,sper sa pot explica cat de clar situatia care suna in urmatorul fel:
M-a angajat o firma de distributie pe o perioada determinata ca agent vanzari dar cu conditia sa depun ca garantie autoturismul personal. Am facut si am semnat actele pentru garantie la notar si la firma am semnat un "angajament" care ma obliga sa raspund de soldurile de pe teren si sa ating un target de vanzari...
Mai am 3 zile pana imi expira contractul de munca,vreau sa plec di firma dar nu vrea sa-mi restituie cartea de identitate al autoturismului. Tin sa precizez ca solduri(facturi scadente) nu am pe teren. Intrebarea ar fi daca poate sa-mi retina garantia sau sa piaerd acesta pe motiv ca nu am realizat acel target pentru care am semnat angajamentul...
Cel mai recent răspuns: viragvari , utilizator 12:33, 28 August 2011
Nu este chiar asa de complicata problema dvs ....
1. Daca refuza sa va inapoieze cartea de identitate a masinii , puteti depune plangere penala impotrva acestuia .

2. Pentru a ajunge sa va opreasca garantia , ar trebuie sa cauzati un prejudiu de cel putin egal cu valoarea masnii ...

3. In conditiile in care nu aveti solduri , atunci nu trebuie sa va faceti griji ... o astfel de clauza pe care ati semnat-o se poate contesta in instanta ....
pentru a executa o astfel de garantie e nevoie de o hotarare udecatoreasca si un titlu executoriu
Multumesc de raspunsuri.
Problema este insa ca patronul firmei respective refuza sa-mi inapoieze cartea autoturismului
ce pot face in aceasta situatie? Mai sunt pe teren niste facturi neincasate dar nu scadente(pot sa le incasez fara nici o problema dar se pare ca cauta un motiv sa-mi retina garantia)
Din pacate am avut incredere si am semnat un act (tot la sediul firmei si nu stiu daca este legal) ceva de genul ca poate sa-mi opreasca garantia daca produc o paguba de........lei firmei si locul acela a ramas gol deci teoretic el poate sa treaca acolo o suma daca vrea. practic insa sper ca trebuie sa dovedeasca faptul ca am facut un prejudiciu. poate sa ma "fenteze" cumva ? Banuiesc ca asta urmareste fiindca firma e pe cale sa dea faliment si este plina de datorii.
LEGE nr.22 din 18 noiembrie 1969, e legea care reglementeaza modul d econstituire a garantiei materiale de gestionari,
Este cam greu de obtinut ceea ce doreste angajatorul dvs ... nu are cum sa va opreasca garantia daca nu ati cauzat un prejudiciu ... chiar daca va trece o suma, acea suma va trebui sa fie dovedita ...

Alte discuții în legătură

Prejudiciu cauzat firmei mariusastra mariusastra Prejudiciu cauzat firmei Salut am si eu o problema ce insemna prejudiciu cauzat firmei lucrez la un depozit ... (vezi toată discuția)
Angajament la angajare Andreea Erdei Andreea Erdei Vreau sa ma angajez la un cazinou crupier,mi-au dat inainte de angajare urmatorul angajament : [b] Angajament ... (vezi toată discuția)
Delapidare florianbogdan florianbogdan Buna ziua.Astazi am fost chemat de catre inspectorul sef al politiei economice din Focsani pentru a ma informa ca sunt acuzat de delapidare.Fostul angajator a ... (vezi toată discuția)