avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neacordare spor vechime de 25 %
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neacordare spor vechime de 25 %

Am si eu o dilema (incerc sa o ajut pe cineva)
Este vorba de mama mea ..... a lucrat k asistenta medicala vreo 38 ani , din care, din 2000 pana la 1 ian 2008 a lucrat la un cabinet al unui medic de familie.Problema care o avem noi este : .... medicul respectiv era obligat sa-i plateasca sporul de vechime de 25 % ...si dak nu ...cat este obligatoriu....
Medicul sustine k ar fi inclus in salariu .....dar intr-un salariu de 550 RON ...cat avea ultima data....nu cred k ar reusi sa includa si 25% spor de vechime....
Am cerut parerea catorva avocati din iasi, nimeni nu a intalnit speta asta .....si nici nu am gasit nimik in legislatie sau, contracte colective de munk...care sa apuna cv clar > (precizez k a avut un contract de munk incheiat cu cativa ani in urma....dar care nu prevedea nimik clar....doar k , mama, este angajata cabinetului....ulterior, la cateva tentative de negociere a salariului i s-a spus k dak nu ii convine poate sa plece.Avand in vedere k mai avea cativa ani pana l apensie si k lucra in mediul rural....a "acceptat" conditiile ...)
A reusit cineva sa obtina mai mult pana acum .....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:54, 27 August 2008
Virusel2 a scris:

...a lucrat k asistenta medicala vreo 38 ani , din care, din 2000 pana la 1 ian 2008 a lucrat la un cabinet al unui medic de familie.

A lucrat sau mai lucreaza ?. E o intrebare de principiu sau una dintro situaite prezenta reala ?

medicul respectiv era obligat sa-i plateasca sporul de vechime de 25 % ...si dak nu ..

Poate fi o intrebare si nu o afirmatie. Medicul plateste atata cat are intelegere contractuala cu asistenta lui. Daca asistenta a acceptat condiile va fi retribuita conform intelegerii contractuale ( daca a inclus in salariu sporul de vechime si intelegerea este legala).

.cat este obligatoriu.... ( sa-i plateasca )

Intro societate bazata pe concurenta exista real doar obligativitatea unui salar minim cu sporuri incluse in minime legale.

Medicul sustine k ar fi inclus in salariu .....dar intr-un salariu de 550 RON ...cat avea ultima data....nu cred k ar reusi sa includa si 25% spor de vechime....

Sporurile salariale se dau de obiecei in institutiile bugetare si exista o tendinta de a fi scoase pe cat posibil si incluse in salariu.
Privatii platesc salariul cu sporurile incluse si atat.

Am cerut parerea catorva avocati din iasi, nimeni nu a intalnit speta asta .....si nici nu am gasit nimik in legislatie sau, contracte colective de munk...care sa apuna cv clar >

Societatea si-a schimbat modul de abordare salariala.

la cateva tentative de negociere a salariului i s-a spus k dak nu ii convine poate sa plece.

Raspunsul e tipic la foarte multi angajatori. Ori nu poate , ori nu vrea o ridicare de salariu.

Avand in vedere k mai avea cativa ani pana l apensie si k lucra in mediul rural....a "acceptat" conditiile ...)

Sigur ca daca nu ai alte variante de prea multe ori esti nevoit sa accepti si situatii care nu prea iti convin.

A reusit cineva sa obtina mai mult pana acum .....

Cu siguranta ca unii da, altii nu, in functie de situatia concreta in care se afla .

Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Potrivit CCMN pe anii 2007-2010, sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza (art.41 alin.2).
In cazul in care prin c.i.m., c.c.m. la nivel de unitate nu este prevazut ca sporul de vechime este inclus in salariul de baza atunci unitatea este obligata sa-l acorde.
Puteti depune o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca in a carei raza teritoriala isi are sediul angajatorul.
Mai trebuie sa aveti in vedere si faptul ca sporul de vechime este de maximum 25%...deci nu este obligat angajatorul sa va acorde valoarea maxima a sporului...
Pentru vechimea în muncă sporul este de minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor vechime BARBU ANA BARBU ANA Este obligatoriu sa se dea spor de vechime? Am inteles in ultima vrema ca sunt foarte multe controale de la ITM pe tema acordarii sporului de ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime trebuie acordat conform legii BG BG Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca sporul de vechime trebuie acordat obligatoriu conform legii! Care este actul nomativ care stipuleaza acest lucru si ... (vezi toată discuția)
Spor vechime MihaelaStancu MihaelaStancu trebuie sau nu inscris in contractul individual de munca si daca nu cum se evidentiaza acesta. care este sporul de vechime la o vechime de 29 ani si 7 luni. (vezi toată discuția)