avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... CNCD este persoana juridica sau are alt statut?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

CNCD este persoana juridica sau are alt statut?

CNCD poate fi chemat in judecata in contencios administrativ?

Se poate face cerere de suspendare a CNCD in baza art. 27 OG 137/2000?
(5) La cerere, instanta poate dispune retragerea sau suspendarea de catre autoritatile emitente a autorizatiei de functionare a persoanelor juridice care, printr-o actiune discriminatorie, cauzeaza un prejudiciu semnificativ sau care, desi cauzeaza un prejudiciu redus, incalca in mod repetat prevederile prezentei ordonante.

Sau nu se poate din cauza HG 1194/2001
art. 1
(3) In exercitarea atributiilor sale Consiliul isi desfasoara activitatea in mod independent, fara ca aceasta
sa fie ingradita sau influentata de catre alte institutii sau autoritati publice.

(4) Consiliul raspunde de aplicarea politicii Guvernului in materia nediscriminarii.

Raspunde in fata cui?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 00:11, 29 August 2011
Potrivit art. 16 din O nr. 137/2000 " ART. 16
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, denumit n continuare Consiliul, este
autoritatea de stat n domeniul discriminarii, autonom, cu personalitate juridic, aflat sub
control parlamentar si totodat garant al respectrii si aplicrii principiului nediscriminarii, n
conformitate cu legislatia interna n vigoare si cu documentele internationale la care Romnia
este parte."
Ultima modificare: Duminică, 28 August 2011
ContSters213050, utilizator
Raspunde in fata Parlamentului Romaniei. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) este autoritate de stat autonoma, sub control parlamentar care are persoanlitate juridica proprie.

Nu poti sa retrage autorizatia de functionare a CNCD pentru ca nu are asa ceva, articolul respectiv se refera la alte organisme (firme, ong, institutii) si nu la CNCD.

Deci are obligatii, primeste salariu, dar nu raspunde in fata legii ci in parlament?
Pai membrii conducerii sunt numiti politic! Asta inseamna ca nu-i poate da nimeni jos?

Pot sa-i dau in judecata in contencios administrativ sau nu?
Cui ii reclam? Presedintelui parlamentului? Avocatului poporului?

Apropo, pe saitul lor scrie:
• Medierea faptelor de discriminare a partilor implicate in cazul de discriminare, in prezenta reprezentantilor Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii urmareste reducerea si eliminarea faptelor de discriminare si nicidecum sa aplice amenzi.

dar in legea lor scrie:
HG 1194/2001 art. 5
8) Membrii Colegiului director analizeaza petitiile si sesizarile primite pe adresa Consiliului si aplica
sanctiunile contraventionale prevazute la art. 20 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind
prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, aprobata cu modificari prin Legea nr.
48/2002. Membrii Colegiului director exercita si alte atributii delegate de catre presedintele Consiliului.

OG 137/2002
art. 20
(7)Hotrrea Colegiului director de solutionare a unei sesizri se adopta n termen de 90 de zile de la data sesizrii si cuprinde: numele membrilor Colegiului director care au emis hotrrea, numele, domiciliul sau resedinta prtilor, obiectul sesizrii si sustinerile prtilor, descrierea faptei de discriminare, motivele de fapt si de drept care au stat la baza hotrrii Colegiului director, modalitatea de plata a amenzii, dac este cazul, calea de atac si termenul n care aceasta se poate exercita.

si spre exemplu:
OG 137/2002
ART. 26
(1) Contraventiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (7), art. 5-8, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) si (6),
art. 12, art. 13 alin. (1), art. 14 si 15 se sanctioneaza cu amenda de la 400 lei la 4.000 lei, daca
discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 600 lei la 8.000 lei, daca
discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate.
(2) Sanctiunile se aplica si persoanelor juridice.
(3) La cererea agentilor constatatori, reprezentantii legali ai autoritatilor si institutiilor publice
si ai agentilor economici supusi controlului, precum si persoanele fizice au obligatia, n conditiile
legii:
a) sa puna la dispozitie orice act care ar putea ajuta la clarificarea obiectivului controlului;
b) sa dea informatii si explicatii verbale si n scris, dupa caz, n legatura cu problemele care
formeaza obiectul controlului;
c) sa elibereze copiile documentelor solicitate;
d) sa asigure sprijinul si conditiile necesare bunei desfasurari a controlului si sa-si dea
concursul pentru clarificarea constatarilor.
(4) Nerespectarea obligatiilor prevazute la alin. (3) constituie contraventie si se sanctioneaza
cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei.

Stati ca am gasit si articolul care ma intereseaza:
art. 20 OG 137/2000
(9) Hotararea Colegiului director poate fi atacata la instanta de contencios administrativ,
potrivit legii.

deasemenea:
art. 23 (5) OG 137/2000
d) daca au fost condamnati definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala;

deci trebuie sa le fac plangere penala pentru art. 246-249 "Infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul" Cod Penal.
Ultima modificare: Duminică, 28 August 2011
justice123, utilizator
Pai in fata cui ati vrea sa raspunda?

Membrii CNCD sunt numiti de Parlament pentru un mandat de 4 ani la fel ca si pentru Curtea de Conturi, Consiliile de Administratie a TVR, CFR, etc.

Puteti contesta o Hotarare a CNCD in contencios administrativ dar din cele 11 contestari in contencios, toate au fost castigate de CNCD.
Am gasit legea si mi-am editat mesajul anterior. CNCD a castigat in instanta fiindca statul roman este mafiot, dar imi trebuie niste dovezi. Ma duc in instanta ca sa-i incriminez conform legii, si sa am propriile dovezi, pe care le voi lansa pe internet, cu sustinere si dovezi, si in massmedia daca mai exista asa ceva, ca sa stie contribuabilul unde-i sunt banii, dar voi scrie si uniunii europene de unde se plangea o autoritate ca statul roman e cinic ca a desfiintat ANES. Eu cred ca ar trebui sa desfiinteze sau sa suspende CNCD, disponibilizand membri curenti fiindca sunt [EDITAT] si numiti pe motive politice, pana cand se gasesc niste indivizi competenti sa lucreze acolo pe banii contribuabilului.

P.S. Deasemenea metodele prin care statul ii da scapati pe bugetarii corupti pot fi folosite impotriva lor in virtutea dreptului unitar.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Exista hartuirea, discriminarea in codul penal? w0lfshad3 w0lfshad3 Nu stiu cum am ramas cu impresia in urma celor citite in ultima vreme ca aceste fapte sunt prevazute de codul penal, insa, daca e adevarat, am pierdut ... (vezi toată discuția)
Proces pe rol cu angajatorul ContSters82334 ContSters82334 Buna ziua, As dori sa aflu care este rolul Consiliului Natioanal al Discriminarii !!! in procesul meu cu angajatorul.Am ajuns la al 6 lea termen, avocatul ... (vezi toată discuția)
Reclamatie impotriva anes w0lfshad3 w0lfshad3 Am fost tratat cu neseriozitate de catre ANES si voi face reclamatie in acest sens. Pe scurt, mi s-a specificat ca nu pot luat legatura cu un jurist fiindca a ... (vezi toată discuția)