"Cersetoria
Art. 367. Codul penal- Fapta persoanei care, avnd capacitatea de a munci, apeleaza n mod repetat la mila publicului, cerand ajutor material, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu zile amenda."
Prin sentinta penala nr. 1792/1999, Judecatoria Suceava l-a condamnat pe inculpat pentru infractiunea de cersetorie prevazuta de art. 326 C.pen., retinand ca a apelat la mila publicului in municipiul Suceava pana la 09.01.1999 cand activitatea sa infractionala a fost intrerupta.
Instanta a anulat suspendarea executarii unei pedepse anterioare, aplicate prin sentinta penala nr. 523/24.05.1999 a Judecatoriei Pascani si a facut aplicarea art. 33, 34 C.pen.
Tribunalul Suceava, prin decizia penala nr. 76/24.01.2001, a admis apelul, a desfiintat sentinta si a incetat procesul penal in temeiul art. 10 lit. j si 11 pct. 2 lit. b C.pr.pen., in cauza existand autoritate de lucru judecat fata de sentinta nr. 523/1999.
Decizia a fost atacata cu recurs de catre procuror, recursul fiind insa retras.
Cersetoria este o infractiune continua de obicei si presupune apelarea la mila publicului a faptuitorului, ca indeletnicire.
In aceste conditii, practicarea ei in doua orase diferite dar in aceeasi perioada nu constituie doua infractiuni distincte, solutia tribunalului fiind corecta.
Daca " adunarea de fonduri" este intr-un cadru organizat printr-un ONG si este transparenta in colectarea si utilizarea de fonduri cu respectarea normelor specifice, este legal!
colectarea de fonduri este facuta de catre persoane particulare si atunci cand am solicitat transparenta in documentele financiareaceasta nu a existat. Exista o lege care precizeaza aceste aspecte privind transparenta? sau sunt doar motivatii ce ar putea favoriza intr-un posibil proces? Multumesc
Potrivit codului penal in vigoare, cersetoria e fapta persoanei care, avand capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor material si se pedepsete cu inchisoare de la o luna la 3 ani.
Buna seara. As dori sa stiu dca a cere bani pe revolut pe reteaua de socializare tiktok constituie o infractiune de cersetorie ? Legea este interpretabila, primirea banilor pe revolut de influenceri poate fi considerata o donatie