avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum apa

Normele de igiena stabilite prin lege prevad un minim de 50 l/zi/persoana pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.Normele tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica...prevad situatia ca unii locatari sa dea consumul de apă caldă sub cantitatea zilnică/locuitor stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.
Cum sa armonizez cele doua documente?Este vorba de apa rece,apa calda,apa rece pentru prepararea apei calde?Le pot impune la ''necinstiti'' consumul obligatoriu de 50l/zi/persoana?Dar care,apa rece sau calda?
Nu, nu le puteti impune pentru ca nici cantitatea de apa necesara fiziologic de care ati citit in diferite documente nu este impusa, ci o luati doar ca informatie.

Apa pe care o poate folosi omul pentru baut, prepararea hranei, spalatul hainelor, curatenia trupului, a locuintei, udatul plantelor etc....toate aceste aspecte sunt extrem de variabile de la om la om, de la familie la familie.

Nu pierdeti din vedere ca oamenii isi pot desfasura traiul zilnic fie intr-un singur loc, fie in mai multe locuri. Am sa va dau un exemplu: o persoana care pleaca dimineata la serviciu si vine dupa-amiaza sau seara acasa va consuma mai putina apa rece la wc decat o persoana care sta toata ziua acasa. Un pensionar isi spala mai putine haine decat o face o persoana cu serviciu care din alt unghi privind lucrurile isi poate duce hainele la curatatorie, nemaifolosind apa de-acasa.

O persoana cu un venit mai mare va fi mai putin atenta la consumul de apa decat o persoana cu un venit micut. Aceasta din urma isi va strange in oale chiar si picaturile care curg la robinet, va face baie mai rar, in loc de dusul zilnic se va spala "la chiuveta" etc.
Exemplele pot fi nenumarate si nu puteti impune nimanui referinta la cei 15 l de apa zilnic, apa consumata din reteaua blocului, daca acea persoana sta putine ore in locuinta, daca pleaca cu zilele din apartament, daca macar in weekend pleaca de-acasa, daca in general este educat sa foloseasca mai putina apa.

Nu puteti interveni decat acolo unde luand in considerare aparentele si ceea ce stiti despre familia respectiva suspicionati furtul de apa sau o grava problema de curatenie si asta nu prin impunerea unei cantitati lunare de apa, ci prin mijloace specifice fiecarui caz in parte.
Ultima modificare: Marți, 30 August 2011
elga50, moderator
@danuttan
Mi se pare necesara impunerea unui regim minim de igiena in cazul condominiilor, a unor colectivitati.
Consumul de apa "cu picatura", provoaca neplaceri locatarilor: mirosul greu degajat de conducta de evacuare, infundarea in mod repetat a canalelor, mirosul insuportabil din lift, gandacii si mirosul de la ghenele de gunoi.
Sunt convinsa ca daca administratorul ar respecta prevederile Ministerului Sanatatii si ord. ANRSC, acele diferente intre contorul de bransament si totalul consumurilor apometrelor, s-ar mai diminua, s-ar mai renunta la acele "economii".

Ultima modificare: Marți, 30 August 2011
LocatarB, utilizator
Intr-un fel aveti dreptate.Dar diferenta de peste 100 mc intre contorul central si suma consumurilor din bloc se imparte intre toti locatarii,ceea ce nu mi se pare normal.Contorul central este pus de un an jumatate si asa a fost de cand l-am montat.Am verificat contoarele si nu sunt probleme.Apa Nova imi spune sa dau la verificat contorul central (contra cost,bineinteles).Si o sa-mi spuna ca e bun,ca doar nu sunt prosti.Sunt unii care dau sub 1mc/luna/apartament,in conditiile in care sunt 2 persoane in casa si numai un rezervor de apa la WC are capacitate 7-9 litri.O fi normal sa platesc eu posibilele ''aranjamente'' ale unora?
Nu mi se pare normal nici sa va puneti intrebari si sa comentati consumul de apa al altor vecini.
Pana nu puteti dovedi ceva concret in legatura cu furtul de apa de catre ei, nu-i puteti invinovati.
Exista multe cauze ale acestor diferente si daca luati la citit cateva discutii pe aceasta tema din forumul nostru v-ati putea lamuri cu diversitatea acestor cauze.

La mine in bloc sunt destule cazuri (am 170 garsoniere) cand consumul locatarilor este lunar sub 1 mc / familie si asta pentru ca ei locuiesc foarte putine ore in apartament.
Dar exista si oameni care consuma si 10 mc AC / persoana.

Nu stiu cate apartamente si cati locatari sunt la o pierdere de 100 mc la dv. in bloc. Ar fi trebuit sa ne dati si aceasta informatie ca sa va spunem, din experienta noastra, daca este o pierdere intalnita sau nemaintalnita.

Contorul de bransament poate fi si el defect. Noua ni s-a schimbat contorul cand am sesizat o pierdere prea mare la un moment dat. Deci Apa Nova chiar colaboreaza cu asociatiile de proprietari.
@danuttan
In blocul in care locuiesc, administratorul, analizand consumul de apa pe cateva luni, a afisat la avizier un anunt in care atragea atentia proprietarilor ca persoanele a caror consum de apa calda este sub cel prevazut de ANRSC si M.S., vor fi trecuti la pausal. Culmea este ca a avut efect. Unii si-au schimbat apometrele, iar altii au declarat un consum de bun simt.
Totul depinde de competenta si corectitudinea administratorului.

Alte discuții în legătură

Consum minim apa hervel hervel buna ziua stie cineva ,care este consumul minim de apa raportat in urma citirii apometrului in asa fel incat daca este consum mic(ex:0.5mc de apa)sa fie ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari probleme apometre gabrieladinu gabrieladinu in cazul in care apometrele se defecteaza si proprietarul nu este dispus sa le inlocuiasca cum se procedeaza sa plateasca pausal consumul de ... (vezi toată discuția)
Ordinul anrsc 343/2010 mihaela nedelea mihaela nedelea Referitor aplicarea ordinului nr.343 din 13 iulie 2010,la art.1 al normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii ... (vezi toată discuția)