-stau intr-un bloc de 10 etaje cu 34 de familii de 10 ani. nu sant eu proprietarul pe acte a locuintei fiindca am cumparat-o pe numele lui frate-miu prin credit bancar , care acum 10 ani avea un salar superior mie.
-in toti acesti ani m-am implicat in discutii cu toti vecinii si alte activitati privitoare la scara si bloc. deci orice vecin imi stie statutul si ma cunoaste personal.
- in urma desfiintarii ghenei de gunoi aferente scarii noastre se strang bani la asociatia de proprietari,de la un chirias care o foloseste. resp. 500 lei/lunar
-actualul sef de scara are un grup de 5 altii "mai vechi" vecini si fac ei sedinte adhoc si iau numai hotarari eronate si f scumpe pt administrarea acestor bani.care sant actual vre-o 5.000 lei.
- de exemplu schimbare 10 m lungime teava apa subsol plastic/ cost 3500 lei :) fara deviz lucrare, fara garantie=D>
-acum am luat eu initiativa ca cu banii stransi pana in prezent sa schimbam usa intrare bloc, cu una tip termopan. in acest scop am facut o hotarare scrisa prin care proprietarii(cu tabel de semnaturi ) ma imputrenicesc pe mine cu serie buletin ca sa administrez toti banii stransi de pe inchiriere boxa la asoc pana la data de 1 sept 2011. din 34 de locatari am semnaturi de la 27.
- ajungand la asociatie si prezentand hotararea, presedinta imi spune ca nu am nici un drept, ca eu sant nimeni si ca hartia nu e valabila fiindca eu nu sant proprietar, si nu am nici macar mutatie ....etc. era deja montata...#-o
-intre timp seful de scara a bagat mana in banii stansi si a dat 1000 lei firmei care face izolatia cu polistiren a scarii chipurile pt diferite alte lucrari.... fara sedinta , fara nik
- ce parere aveti de situatie si ce ma sfatuiti sa fac / cat si daca eu pot deveni, daca sant ales, "sef de scara "
mersi fain
Functia de sef de scara nu exista in legislatie.Lasa-ti ca asociatia sa fie condusa de catre comitetul executiv respectiv de presedinte alesi in mod democratic. D.vstra aveti tot dreptul ca eventual sa contestati ori ce hotarare s-au decizie luata.X-(:hugall::ohyes:
Numai proprietarii membri ai asociatiei pot sa-si depuna candidatura si sa fie alesi in adunarea generala membri in comitetul executiv, presedinte sau membri in comisia de cenzori.
Nu exista functia de sef de scara nici ca persoana aleasa, nici ca angajat.
Banii incasati de asociatie din chirii (alte venituri), se pot folosi, prin decizia comitetului, pentru lucrari de intretinere si reparatii a instalatiilor si partilor comune ale blocului. Nici o persoana nu poate scoate bani din asociatie, pe baza vreunui tabel, chiar daca are o intentie buna. Banii se incaseaza pe documente (chitanta, cont bancar...) si cu ajutorul lor se fac plati tot pe baza de documente.
Puteti sa faceti doar propuneri catre presedintele asociatiei, catre comitet sau in adunarea generala cum sa se foloseasca acesti bani. Decizia sau hotararea se va lua de acestia conform legii 230/2007 si HG 1588/2007, pe care va sugerez sa le cititi cu atentie pentru a va cunoaste drepturile si obligatiile in asociatia de proprietari.
Pana una-alta dvs. ar trebui sa aveti de la fratele - proprietarul apartamentului, o procura de administrare si reprezentare (eventual prin notariat), altfel chiar ca sunteti nimeni pe-acolo.
Dupa ce aveti acest document, mai puteti vorbi, participa la AG, dar nu puteti fi ales in nici-o functie.
1. in situatia expusa de mine mai sus , eu ca mandatar al proprietarilor am dreptul de a reprezenta oamenii care mi-au semnat delegatia, in fata asociatiei ?
2. am dreptul de a directiona banii strinsi din inchirierea ghenei de gunoi doar pentru scopul folosirii lor asa cum cere hotararea , inlocuirea usii de acces bloc? fiindca banutii tot dispar...
3. tot ca mandatar al proprietarilor eu cum pot cere asociatiei un bilant al cheltuielilor trecute si al soldului existent , privitor la boxa inchiriata.
4. boxa inchiriata este ca proprietate,a proprietarilor scarii sau este a asociatiei de prop. ? trebuie veniturile din urma inchirierii ei sa fie depuse neaparat la asociatie ca ei sa ai gastioneze cum vor ?
5. daca banii nu au voie sa iasa din asociatie decat cu hotarare de x consiliu si in urma unui contract, licitatie... atunci cum actualul sef de scara gestioneaza banii dupa bunul plac si-i imparte fara contract, fara deviz lucrare, fara chitante. imi mai spuneti ca de fapt el nu are functie si ca nu are de fapt drept in fata asociatiei...
ce pot sa fac ca sa le stric combinatia ? / fiindca vecinii deja ma acuza ca de ce nu a aparut usa pt care ei au semnat ?
am pus jos la afisierul blocului o instiintare ca sa stie si vecinii cu ce probleme ma confrunt.
1. Aveti dreptul numai sa participati la AG si sa votati (in baza unei imputerniciri scrise). Nu aveti dreptul sa fiti ales in conducerea asociatiei si deci nici sa va luati atributii ale acestora.
2. Conform cu punctul 1, NU
3. Printr-o cerere scrisa.
4. Banii din chirii se varsa in fondul de reparatii al asociatiei si sunt gestionati numai de conducerea asociatiei prin intermediul administratorului.
5. Nu exista in nomenclatorul COR asemenea functie. Aceasta este o ocupatie ad-hoc a asociatiilor. Persoana care are o asemenea ocupatie tolerata nu se poate ocupa nici de strangerea banilor, cu atat mai mult de gestionarea lor. Daca o face, atunci proprietarii ar
trebui sa-si "vina in fire" si sa nu-si mai incredinteze banii lor decat persoanelor care au drept de semnatura pe documentele oficiale ale asociatiei, documente recunoscute la autoritati, altfel risca sa-si piarda banii.
Patiti ce patiti pentru ca v-ati amestecat unde nu va fierbe oala, desi poate ati avut cele mai bune intentii.
Altadata stati departe de asemenea combinatii pana nu sunteti sigur ca procedati bine si legal.