avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1136 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... demisie presedinte asociatie proprietari/numar minim ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

demisie presedinte asociatie proprietari/numar minim membri conducere

a) Sunt presedintele asociatiei de proprietari si doresc sa imi depun demisia.
Am convocat sedinta generala cu acest subiect.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii fac, pentru ca administratorul mi-a zis ca eu de fapt trebuie sa fac cerere de demisie cu 30 de zile inainte, ceea ce mie mi se pare aberant. Eu nu am inaintat aceasta cerere inca.

In comitet sunt 1 presedinte, 1 cenzor, 1 membru si 1 administrator.

b) exista limita minima pentru cati membri pot fi membri in comitetul de conducere? Momentan e doar o persoana, si de aceea intreb.

Cu stima

Cel mai recent răspuns: cb66k , utilizator 19:54, 15 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cunoasteti dispozitiile in vigoare care guverneaza infiintarea ,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari ?
Pentru a va informa temeinic lecturati disp L nr 230/2007,HG nr 1588/2007
Pentru a putea asigura fluenta desfasurarii activitatii asociatiei de proprietari,aveti dreptul sa nominalizati provizoriu un vicepresedinte dintre membrii comitetului executiv care sa preia si sa exercite pe perioada limitata de max 6 luni atributiile presedintelui de asociatie
Numarul membrilor comitetului executiv trebuie sa fie impar si este conditionat de numarul de apartamente,scari din condominiu
sorindoru a scris:
a) Sunt presedintele asociatiei de proprietari si doresc sa imi depun demisia.

Presedintele asociatiei de proprietari poate sa nu mai exercite aceasta functie, sa inceteze in doua moduri:
- in sedinta de comitet lunara sau convocata special pentru asta, anunta membrii comitetului ca incepand de astazi nu mai poate exercita functia de presedinte (poate arata si motivele ca doar suntem intre vecini, prieteni) si cu aceasta ocazie presedintele desemneaza un vicepresedinte dintre membrii comitetului care preia atributiunile presedintelui. In maxim 3 luni vicepresedintele este obligat sa convoace adunarea generala pentru alegerea presedintelui.
- presedintele convoaca adunarea generala conform legii (anunt cu cel putin 7 zile inainte, precizand ordinea de zi, locul, ora...). In adunarea generala aduce la cunostinta participantilor (minim 50+1% dintre proprietari) ca nu mai poate, nu mai vrea, nu-i permite sanatatea, munca... sa mai fie presedinte, iar participantii la adunarea generala vor propune si vor alege alt presedinte.
Am convocat sedinta generala cu acest subiect.

Adunarea generala, nu sedinta generala!
administratorul mi-a zis ca eu de fapt trebuie sa fac cerere de demisie cu 30 de zile inainte
Asta se intampla cand nu se cunoste legislatia nici de catre administrator nici de catre presedinte. Poate administratorul ar vrea ca presedintele sa-l anunte cu 30 de zile inainte si cand are un accident si intra in spital. E o aberatie ceea ce spune administratorul.
In comitet sunt 1 presedinte, 1 cenzor, 1 membru si 1 administrator.

E clar ca nu cunosteti legislatia.
Dar sunteti pe un forum de unde puteti invata foarte mult in acest domeniu.
Administratorul si cenzorul nu au ce cauta in comitet.
Comitetul executiv este ales in adunarea generala si este format dintr-un numar impar de membri (3-5-7-9...). Din comitetul executiv fac parte membrii alesi inclusiv presedintele.
Adunarea generala alege dintre membrii sau o comisie de cenzori. Daca nu se gasesc printre proprietari acesti cenzori, presedintele va angaja un cenzor din afara asociatiei, in conditiile legii.
Administartorul este o persoana atestata sa indeplineasca aceasta functie si este angajat de presedinte ca reprezentant al acomitetrului executiv.
Legea interzice ca din comitetul executiv sa faca parte pesoane care sunt rude pana la gradul 4 cu membrii comisiei de cenzori.
Intelegeti!? Adica nici rude nu pot fi cenzorul cu membrul comitetului si cu atat mai ilegal este ca acelasi om sa fie atat cenzor cat si membru in comitet.
b) exista limita minima pentru cati membri pot fi membri in comitetul de conducere?

Nu exista comitet de conducere. Asociatia isi alege in adunarea generala comitetul executiv si presedintele. Numarul minim al acestora (inclusiv presedinte) este 3 (trei) persoane alese dintre proprietarii membrii ai asociatiei.
Momentan e doar o persoana, si de aceea intreb.

Care e acea persoana pentru ca mai sus spuneati ca sunt 4 membri in comitetul executiv!?

Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2016
Adriantot, moderator
Multumesc pentru raspuns, aveti dreptate in privinta lacunelor mele in privinta cunoasterii legii.
Sa revin cu clarificari: sunt 31 de apartamente.
Structura asociatiei este urmatoarea:
1 administrator (angajat extern si remunerat);
1 cenzor ( locatar din bloc si neremunerat, nu e ruda cu nimeni din bloc);
Comitet conducere: 1 presedinte + 1 membru (locatari, si amandoi neremunerati).
Din ceea ce spuneti, e clar ca comitetul de conducere e inexistent, din moment ce nu intruneste conditia minima legala- minim 3 persoane si numar impar.

Sunt impedimente pentru cineva sa fie membru in forumul de conducere? de ex- politisti, judecatori sau alte functii sensibile de acest gen?
Nu sunt "impedimente" sa alegeti in comitetul executiv orice proprietar din blocul dumneavoastra, membru al asociatiei, care este major si poate contribui la gestionarea asociatiei.
Acum sunteti doi membri in comitetul executiv. Convocati adunarea generala si mai alegeti inca unul ca sa fiti trei. Unl din cei trei alegeti-l presedinte si-aveti structura completa.
Dar functia de Presedinte permite ca in comitet executiv sa aiba rude?

Alte discuții în legătură

Alegere presedinte timpuriu timpuriu candidatul pentru functia de presedinte al unei asociatii de propietari deja constituite , trebuie sa fie membru al comitetului executiv ( in legea 230/2007 si ... (vezi toată discuția)
Demisie pandatao pandatao Buna ziua! Ce se intampla in situatia in care presedintele unei asociatii isi da demisia, Il numeste pe singurul membru ramas in Comitetul Executiv ca sa ... (vezi toată discuția)
Daca un presedinte de asociatie de locatari si-a dat demisia ... sorin46 sorin46 Daca un presedinte de asociatie de locatari si-a dat demisia de 2 saptamani, iar membrii comitetului executiv nu au convocat nici acum sedinta pt.alegerea unui ... (vezi toată discuția)