avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua!
o familie are doi copii.cum se imparte mostenirea in cazul in care unul dintre parinti decedeaza?
si mai am o nelamurire: o familie are doi copii si un alt copil dintr-o alta relatie(mentionez ca ii poarta numele tatalui).daca moare tatal,cum se imparte averea?sau daca decedeaza ambii parinti?
multumesc anticipat celor ce imi vor raspunde!
Cel mai recent răspuns: irina_stirbu2000 , utilizator 12:58, 30 August 2011
In cazul decesului unuia dintre soti, sotul supravietuitor va avea o cota legala de 1/4 din mostenire, iar restul de 3/4 se va imparti in mod egal intre copiii defunctului indiferent ca sunt din casatorie sau din afara casatoriei.
In cazul decesului ambilor parinti, mostenirea se va imparti in mod egal intre cei 3 copii. Copiii din afara casatoriei se bucura de aceleasi drepturi ca si cei rezultati din casatorie.
Copilul din afara casatoriei (dintr-o alta relatie, cum spune userul, si care, asa cum rezulta din speta, este doar al tatalui, nu si al mamei din familia despre care se face vorbire) va mosteni doar partea parintelui sau (tatal), nu si pe sotia acestuia, fata de care nu are vocatie succesorala (cu exceptia cazului in care a fost adoptat de sotia tatalui sau).

Multumesc pentru raspuns!
DA,ATI INTELES FOARTE BINE CEEA CE AM SCRIS.ESTE DOAR COPILUL TATALUI SI NU A FOST ADOPTAT DE SOTIE.
IN ACEASTA SITUATIE,CE PROCENT ARE FIECARE COPIL?
Cota de 3/4 parti ramasa de la parintele care a decedat si care a recunoscut si copilul din alta relatie se imparte acum la toti copii ,adica la trei.Cota de1/4 a sotului supravietuitor se va imparti numai la cei doi copii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire paula38 paula38 Buna ziua ,problema este urmatoarea ,sunt casatorita ,am incheiat o conventie de separare de bunuri ,inainte de casatorie detineam un imobil ,in timpul ... (vezi toată discuția)
Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul celei de a doua sotii a tatalui ContSters43040 ContSters43040 Buna ziua si scuze pentru intrebarea unui profan.Atfel: Copii din prima casatorie a tatalui,in cazul decesului celei de a doua sotii a acestuia, au drept ... (vezi toată discuția)