avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua ,problema este urmatoarea ,sunt casatorita ,am incheiat o conventie de separare de bunuri ,inainte de casatorie detineam un imobil ,in timpul casatoriei am achizitional alt imobil ,sotul meu a incheiat un contract de intretinere pt imobilul care il detinea inainte de casatorie,intrebarile sunt urmatoarele
1.sotul meu are 2 copii dintr-o alta casatorie ,iar impreuna am adoptat un copil,as dorii sa stiu dupa moartea sotului,copii dinaintea casatoriei ,mai au vreun drept la mostenire daca sa incheiat accel contract de intretinere pt casa sotului meu ,daca au dreptul la mostenire care este cota accestora,
2.dupa moartea mea ,sotul si copilul meu ce drepturi au in raport cu copii sotului dinaintea casatoriei-mentionez ca am facut si un testament in care am specificat ca dupa moartea mea bunirile sa se imparta intre sotul si copilul meu 50/%fiecare,
3 daca ambii murim ,mostenitoare va fi doar fiica noastra sau impreuna cu ceilaltii copii ai sotului.
cu respect va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:20, 23 Februarie 2017
Buna ziua,

In situatia decesului sotului dvs., vor veni la mostenire toti copiii (3/4 din mostenirea sotului) si dvs. ca si sotie supravietuitoare (cu cota de 1/4). Intre copii, mostenirea se imparte in mod egal (daca sunt trei copii, fiecare va lua 1/3 din 3/4).

In situatia decesului dvs., la mostenirea va veni doar sotul supravietuitor (1/4) si copilul adoptat (3/4).

In situatia in care ambii decedati, conteaza ordinea decesului pentru ca sotul supravietuitor va transmite mai departe copiilor sai drepturile dobandite in urma succesiunii sotului decedat, dupa algoritmul prezentat mai sus.

Conventia matrimoniala nu are efecte cu privire la copii sotilor, doar in ceea ce priveste cota de proprietate detinuta de fiecare sot asupra bunurilor comune sau proprii pe care le va lasa mostenire.

Doamna, situatia sta in felul urmator:
1. sotul decedeaza primul, dvs. mosteniti 1/4 din averea sa la momentul decesului iar cei 3 copii ai sai, restul de 3/4 (adica 1/4 fiecare); la decesul dvs., fiica adoptata va mosteni averea dvs. la momentul decesului, ceea ce include si ceea ce dvs. ati mostenit de la sot; testamentul devine caduc deoarece legatarul a decedat inaintea testatorului.

2. dvs. decedati prima, sotul mosteneste 1/4 din averea dvs. la momentul decesului iar fiica adoptata, 3/4 - in situatia mostenirii legale sau sotul si fiica mostenesc in cote egale 1/2 si 1/2, conform testamentului. Copiii sotului nu au vocatie succesorala. INSA, la decesul sotului, copiii sai, TOTI TREI vor mosteni fiecare 1/3 din averea sa la momentul decesului, ceea ce include si cei 1/2 din averea dvs.

3. in cazul in care decesul se produce in acelasi timp. lucrurile sunt mai complicate, dupa cum se poate stabili care dintre cei doi soti a decedat primul sau nu se poate stabili acest lucru; dar acestea sunt cazuri f rare.

Este important sa retineti ca fiica adoptata are vocatie succesoarala la ambii parinti in timp ce copiii sotului au vocatie succesorala doar in ceea ce il priveste pe tatal lor.
Dar contractul acfela de intretinere a fost onorat? A fost chiar prestata intretinerea sau e o donatie?
De ce nu ati bfacut testamente care sa cuprinda fiecare din situatiile mentionate de dv., ar fi muuuult mai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire camelia190609 camelia190609 buna ziua! o familie are doi copii.cum se imparte mostenirea in cazul in care unul dintre parinti decedeaza? si mai am o nelamurire: o familie are doi copii ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa decesul celei de a doua sotii a tatalui ContSters43040 ContSters43040 Buna ziua si scuze pentru intrebarea unui profan.Atfel: Copii din prima casatorie a tatalui,in cazul decesului celei de a doua sotii a acestuia, au drept ... (vezi toată discuția)
Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)