Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari :
1. In 1991 parintii mei au cumparat apartamentul in care locuiau in sistem de rate.Au achitat avansul si eu ( singurul copil) am convenit de acord cu sotul meu sa preiau ratele -lucru care s-a si intamplat - deoarece fiul nostru locuia acolo si pana in clasa a saptea a locuit acolo. In 2001 acest apartament a fost vandut si a fost cumparat un alt apartament (pe numele lor) in care au locuit pana in 2005 cand au decedat.In urma succesiunii am intrat in posesia acestuia prin certificatul de mostenitor.
Deoarece relatiile dintre mine si sotul meu s-au deteriorat - acesta facand imprumuturi in banci fara stirea mea - am convenit sa divortam , dar el sustine sa vad apartamentul,si sa-i dau cota parte la care are dreptul , ca sa-si poata achita imprumuturile si pentru care deja a primit somatii de la firme de recuperare a creantelor.
Intrebarea este :
1. are vreun drept la acest apartament?
2. Deoarece a facut 7 credite la banci (fara semnatura mea )si la care este restant se poate pune sechestru pe bunuri sau apartamentul in care locuim (ap.este pe numele amandurora) sau se poate scoate la licitatie pentru recuperarea creantelor (in jur de 10000 euro) in situatia in care suntem in divort sau in proces de partaj?
3.In 2008 eu am contractat un imprumut de nevoi personale pe 10 ani - mai am inca 7 ani de platit rate -si am cumparat o masina pe numele meu , El nu a contribuit cu nimic , nu a platit nicio rata , dar acum are pretentie si la masina.
In situatia mai sus mentionata ce drept are ?; pot pierde masina , daca se va ajunge le executarea bunurilor?
Multumesc.
Sotul dumneavoastra nu are niciu drept asupra apartamentului mostenit de dumneavoastra, este bunul dumneavoastra propriu.
Apartamentul comun poate fi vandut, daca se dovedeste ca datoria este comuna sau se poate cere partajarea sa de catre creditor si atribuirea catre sotul debitor, cu obligatia de plata a unei sulte catre dumneavoastra.
Teoretic masina este bun comun, va trebui sa demonstrati in instanta contributia dvs exclusiva la achizitia acestui bun mobil.
Multumesc pentru raspuns.
Totusi la prima intrebare,nu stiu ce sa mai inteleg!
Eu am contactat si un avocat si acesta mi-a spus ca '' daca are un avocat bun , s-ar putea sa va castige pentru ca dumneavoastra ati contribuit la achitarea ratelor in timpul casatoriei cu el , chiar daca parintii au contribuit la cresterea copilului timp de 14 ani"
Si ar mai fi o problema: la momentul acesta nu este vorba de apartamentul la care am contribuit ci la un alt apartament .
Doamna,
In privinta ratelor, nu poate avea decat cel mult un drept de creanta pentru jumatate din valoarea acelor rate si va trebui sa probeze cu acte plata efectiva a ratelor. avand in vedere ca au trecut mai mult de 3 ani de la plata acelor rate, dreptul sau este prescris.
In niciun caz nu poate avea drept de proprietate asupra apartamentului mostenit de dvs care este bun comun. Nu prea are sens ce v-a spus acel avocat.
Nu inteleg ce vreti sa spuneti in legatura cu apartamentul de care este vorba.
Apartamentul cumparat de parintii mei in 1991 la care am contribuit si eu a fost vandut..Daca acel apartament ar mai fi existat poate ca ar fi putut sa ceara cota parte.Dar in urma vanzarii parintii au cumparat alt apartament.Dupa decesul lor ,eu am mostenit acest apartament .Deci despre acest apatament este vorba .
Am inteles asta de la inceput, ati precizat. Sotul dvs nu avea decat un drept de creanta fata de parintii dumneavoastra, niciun drept asupra apartamentului. Acel drept de creanta e prescris, prin urmare nu mai il poate cere in instanta, oricum nu il poate cere decat parintilor dumneavoastra iar acestia ii vor opune exceptia prescriptiei.