avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Victima accident rutier - aduce certificat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Victima accident rutier - aduce certificat medico-legal dupa ce a declarat ca nu e vatamata

Buna ziua,
Am o intrebare referitoare la perioada in care victima unui accident rutier poate aduce dovada ca a fost ranita. (in cate zile dupa ce a declarat ca nu a fost ranit poate veni sa contrazica aceasta declaratie).

In urma unui accident rutier usor, in care eu am fost vinovata, celalalt domn implicat a fost la spital, impreuna cu mine, unde i s-au facut o serie de investigatii, radiografii etc. , in urma carora a fost eliberat din spital, fara a avea nici o problema diagnosticata.
Daca la politie, la incheierea procesului verbal, acesta declara ca nu a fost ranit, poate sa vina mai tarziu cu o dovada ca a fost vatamat ? Persoana in cauza incearca sa ma convinga ca daca nu ii platesc pagube, poate aduce mai tarziu un certificat medico-legal prin care sa dovedeasca ca a fost spitalizat. (evident fals, obtinut de la relatii de-ale lui)

Se mai ia in considerare un asemenea certificat adus dupa incheierea procesului verbal ?

Am inteles ca incadrarea in codul penal se face in functie de numarul de zile de spitalizare pe care le-a avut victima unei vatamari corporale din culpa. As vrea sa stiu mai exact, daca se poate cu un citat din codul penal, limitele de incadrare (10 zile, 60 de zile...) si care pot fi urmarile pentru mine? Pot primi pedeapsa cu inchisoare?? Sau doar amenda (contraventionala sau penala)?? Scuze ca insist pe subiect, l-am mai deschis acum cateva ore, dar este absolut urgent sa aflu cum trebuie sa ma inteleg cu respectivul individ.

Multumesc anticipat!!!!!

Cel mai recent răspuns: Fortuna10 , utilizator 13:41, 25 Septembrie 2011
Vatamarea corporala din culpa

Art. 184. - Fapta prevazuta la art. 180 alin. 2 si 21, care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si cea prevazuta la art. 181, savarsite din culpa, se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Daca fapta a avut vreuna din urmarile prevazute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Cand savarsirea faptei prevazute in alin. 1 este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru indeplinirea unei anume activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Fapta prevazuta in alin. 2 daca este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere aratate in alineatul precedent se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Daca faptele prevazute la alin. 3 si 4 sunt savarsite de catre o persoana care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 3 ani, in cazul alin. 3, si inchisoarea de la unu la 5 ani, in cazul alin. 4.

Pentru faptele prevazute in alin. 1 si 3, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Pentru faptele prevazute la alin. 2 si 4, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Dupa cum puteti observa, fapta savarsita este infractiune numai in cazul in care victima a necesitat cel putin 10 zile de ingrijiri medicale.
Nu ii dati niciun ban, deoarece nu vad cum ar putea obtine un certificat medico-legal fals din moment ce acesta se elibereaza numai de catre Institutul National de Medicina Legala, iar riscurile eliberarii unui astfel de certificat sunt prea mari.
Asteptati si vedeti ce se intampla.
Intr-un caz similar cu cel de sus, noi sintem "partea cealalta".
Din nefericire, de curind si noi am avut un accident, fiind loviti de un`taximetrist care a calcat linia dubla. Masina a fost facuta zob pe partea stinga. Imediat am sunat la 112, le-am spus ca e un accident destul de grav, dar nefiind victime, au refuzat sa vina. Ba chiar operatoarea de la 112 mi-a spus cum de indraznesc sa ridic tonul la ea. In final, la politie a fost trecut ca accident fara victime, provocat de taximetrist.
Seara a inceput sa mi se umfle mina si atit eu cit si sotul meu am inceput sa avem probleme de respiratie de la socul pe stern al centurii. De frica, ne-am dus la urgenta, ni s-au facut radiografii, care au ramas pe calculator, ca nu aveau film. Ni s-a spus ca sintem OK, iar sotului ca are trei coaste infundate, "Dar probabil asa sinteti dvs!" (nici gind). Mie mi-au pus mina in pansament gipsat.
Zece zile mai tirziu, in loc sa treaca, durerea la stern e mai mare, iar cu mina nu pot tine nici o farfurie.
Masina nu mai poate fi reparata, pentru ca depaseste suma oferita de asigurarea taximetristului.
Ni s-a spus ca degeaba il mai dam in judecata, daca nu a venit politia la locul accidentului.
Am vreo sansa?
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
Fortuna10, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto - plangere parte vatamata, consecinte assaker assaker in urma cu 2 zile am facut un accident.Eram cu 2 prieteni in masina,am pierdut controlul masinii fiind carosabilul ud.si am intrat intr.un parapet de ... (vezi toată discuția)
Accidentat pe trecerea de pietoni Nyckoleta Nyckoleta Am si eu o nelamurire.in ziua de 1 martie am lovit pe trecerea de pietoni 2 soti fara ai vedea ca nu am avut vizibilitate din cauza masinilor parcate dinaintea ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu pieton alexa213 alexa213 Buna ziua, am si eu o intrebare.In caz de accident minor cu victima, dar fara spitalizare, daca soferul s-a inteles cu victima la o anumita suma de bani ca ... (vezi toată discuția)