Locuiesc intr-un bloc cu 1 singura scara cu 36 de apartamente. Din 1999 blocu lare centrala termica proprie montata de asoc. de proprietari. Anul trecut, un vecin si-a vandut apartamentul, iar noul proprietar a inceput procedurile de montare a unei centrale termice individuale de apartament (demers la care au mai aderat inca 10 locatari) desi au fost atentionati ca nu au cerut aprobarea Agunarii generale a Asoc. de Propr. pt debransarea de la centrala termica de bloc. Legea 325 publicata In M.O. 651/27.07.2006 privind reglementarea producerii si furnizarii energiei termice, in care la Art.30 al.(2) se specifica modalitatile si conditiile cumulative de debransare a unui consumator de energie termica dintr-un condominium - inclusiv acordul vecinilor de ap. atat pe orizontala cat si pe verticala poate fi aplicata si in cazul nostru? Putem considera centrala comuna de bloc asimilata operatorului de caldura (furnizor, gen RADET, Regie Termica)cum este stipulata in aceasta lege, iar acesti locatari trebuie sa respecte legislatia in vigoare privind instalarea unei centrale individuale? Multumesc.
Ar fi trebuit sa va puneti aceasta prevedere in statutul asociatiei deoarece este o problema foarte importanta pentru tot blocul dv. - modificarea sistemului de incalzire sau probabilitatea modificarii lui in decursul timpului.
Acum....ca n-ati prevazut asa ceva in statut, puteti convoca o AG sa hotarati ce atitudine sa aveti fata de aceasta situatie a debransarilor. Este important ca aceasta sa fie o hotarare a AG ca sa aveti o procedura fixa si previzibila atat pentru intreaga asociatie, cat si pentru fiecare proprietar in parte.
Va puteti inspira din Legea 325/2006, dar numai dupa ce aveti aceasta hotarare luata in AG.
Altfel, acea lege este pentru un context, asociatia dv. este in alt context!
Oricum ar fi, orice modificare majora pe care unul/unii proprietari doresc sa o faca in apartamentul proprietate personala, trebuie sa aiba acordul as. proprietari.
Faptul ca unul sau mai multi proprietari doresc deconectarea de la CT de bloc mi se pare o greseala evidenta, insa ar trebui vazut ce-i nemultumeste de fapt. pornind de aici si inlataurand inconvenientele, poate ii determinati sa revina la decizia luata. Mai mult, le atrageti atentia (in scris) ca orice cheltuiala privin intretinerea si repararea vechiului sistem de incalzire (inclusiv CT), priveste pe toti proprietarii din imobil, proportional cu cota-parte indiviza de proprietate. Pai ati facut o cheltuiala considerabila si acum o aruncati la REMAT? Nu se poate chiar asa. Incercati sa discutati cu toti proprietarii intr-o AG extraordinara, comunicati/le in scris hotararea AG, pentru sezonul urmator incercati sa remediati ce aveti de remadiat la vechea CT de bloc - pentru ca in final costurile vor fi mai mici.
Succes!