avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Marfa oferita cu titlu gratuit
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Marfa oferita cu titlu gratuit

Firma a deschis o agentie de pariuri sportive si ofera gratis bauturi non alcoolice si cafea clientilor.
Achizitia s-a facut pe baza de factura pe firma.
Cum ma inregistrez eu cu acesta marfa?
Cel mai recent răspuns: elenaandrei80 , utilizator 09:35, 2 Septembrie 2011
Marfa o considerati ca o oferta pentru stimularea vanzarilor.La intrare aveti 371=401 si iesirea 623.2(reclama publicitate)=371( varianta scurta).In functie de soft aveti si alte inregistrari.
Nu are de ce sa fie inregistrata ca marfa. Consider ca nu e protocol ci cheltuiala deductibila 100%.

Totusi, trebuie stabilit un criteriu dupa care se elibereaza aceste produse, cum ar fi: (1) tuturor celor ce intra, ceea ce e putin probabil, (2) celor ce pariaza peste o anumita suma, (3) fiecare al "n"-lea care intra etc.

Produsele se inregistreaza in contul 3021 (Materiale auxiliare).
Iulian Manea a scris:
Produsele se inregistreaza in contul 3021 (Materiale auxiliare).


Materiale auxiliare..?:slap: La ce? Sau pentru ce?:rofl:

Stimate coleg nu sunt cheltuieli de protocol (623.1), ci cheltuieli privind reclama si publicitatea. Se considera a face parte dintr-un plan de marketing, prin care @elenaandrei80 doreste sa atraga clientii si sa le ofere o mica consumatie din "partea casei", cum se spune.
@soficu cristina are dreptate, marfurile oferite cu titlu gratuit se inregistreaza in cont 371 deoarece ele intra in gestiune la bar si se scad prin 623.2.

Contul 3021 este un cont de materiale, nu are ce sa caute intr-o asemenea gestiune. :)
Gabrielle Monique a scris:

Se considera a face parte dintr-un plan de marketing, prin care @elenaandrei80 doreste sa atraga clientii si sa le ofere o mica consumatie din "partea casei", cum se spune.
@soficu cristina are dreptate, marfurile oferite cu titlu gratuit se inregistreaza in cont 371 deoarece ele intra in gestiune la bar si se scad prin 623.2.

Contul 3021 este un cont de materiale, nu are ce sa caute intr-o asemenea gestiune. :)


Nu se intelege din postarea initiatorului daca acea ag de pariuri are in incinta un bar sau nu. Chiar daca ar exista, intrarea marfurilor in gestiune (inreg lor in rap de gestiune) ar trebui sa se faca la pretul de vinzare (in cazul de mai sus acesta este 0).
In cazul in care ar exista bar si nu ar fi posibila diferentierea produselor acordate gratuit de cele oferite la vinzare, primele ar trebui receptionate la pret de vinzare, iar pe masura acordarii cu titlu gratuit ar trebui scoase din rap de gestiune pe baza de bon de consum
nota 371 = 401 cu minus
371 = %
4428 cu minus
378 cu minus
concomitent 623.2 = 401 cu plus.
Notele de mai sus tin cont de functiunea conturilor 371 si 623 din Ordinul 3055.
In practica eu zic ca nu este gresita nici nota % = 371
623.2
4428
378

Daca exista posibilitatea diferentierii lor de cele oferite la vinzare sau nu exista bar in incinta, eu optez pt varianta colegului Manea de inregistrare pe conturi de materiale (poate nu 3021 ci 3028) si descarcarea din evidente pe baza de bon de consum.

Aceste produse reprezinta materiale oferite in vederea stimularii vinzarii.

Alte discuții în legătură

Monografie bar - restaurant AncaUrda AncaUrda Care este monografia contabila si documentele primare pentru o unitate de alimentatie publica Bar – Restaurant care isi organizeaza evidenta stocurilor ... (vezi toată discuția)
Transformare marfa in materie prima cimpazu cimpazu buna ziua, as vrea sa transform o anumita cantitate de marfa in materie prima fac: 301=371, si in minus: 371= 378 ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare birta birta o sc cumpara marfa din germania fara factura doar cu bon fiscal . cum pot trata aceasta operatie , achizitie intracomunitara nu , cum fac recptia marfii si ... (vezi toată discuția)