avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical neplatit de angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical neplatit de angajator

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Momentan sunt in perioada de concediu medical fiind insarcinata din data de 02-31.08.2011.La societate unde am depus concediile sunt angajata din data de 13.07.2011.Anterior acestei date am beneficiat de indemnizatie de somaj din data de 27.12.2010 pana la 07.07.2011.astazi am primit un telefon si mi s-a zis ca nu imi poate fi platit decat i singur concediu de 9 zile (internare)de la data de 02-10.08.2011,iar celalalt nu il poate plati pentruca am putin lucrat la ei(de la 10.08 pana la 31.08.2011), spunandu-mi ca voi intra in concediu fara plata.Astept nerabdatoare un raspuns.Va multumesc foarte nult
Cel mai recent răspuns: eduard emanuel , utilizator 17:13, 1 Septembrie 2011
1. In cele 6 luni anterioare evenimentului intra si perioada in care ati fost in somaj indemnizat asa cum spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizatie de somaj sunt asigurati n sistemul asigurãrilor sociale de stat si n sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate si beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguratii acestor sisteme.

(2) Contributia pentru asigurãrile sociale de stat si contributia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru somaj si se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agentiile pentru ocuparea fortei de muncã.

(3) Drepturile de asigurãri sociale de stat ale persoanelor beneficiare de indemnizatie de somaj se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat.

2. Aduceti adeverinta de la Agentia de Somaj cu cuantumul indemnizatiei de somaj pe fiecare luna.

3. Daca angajatorul refuza, in continuare, sa va plateasca certificatul medical faceti urgent o sesizare la Casa de Asigurari de Sanatate sa-l sanctioneze pe angajator si sa-l oblige sa va plateasca certificatele medicale.

4. Iata ce spune OUG 158/2005:

Art. 36. - (1) Calculul si plata indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata.
(2) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizatiilor se face lunar de catre:
a) angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, pentru asigura?ii prevazu?i la art. 1 alin. (1) lit. A ?i B;
...
Art.47
...
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligatiilor prevazute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor;
b) calculul si plata eronata a indemnizatiilor;
...
Art. 48. - (1) Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la alin. (1) ?i (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate.

Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc foarte mult.Sa va dea Dumnezeu multa,multa sanatate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical miriam_tompea miriam_tompea Buna ziua, Am urmatoarea speta la care as dori rezolvare: O persoana a avut somaj pe care l-a intrerupt pe o perioada de 9 luni cu un contract de munca ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediile medicale? Slatineanu1 Slatineanu1 Cine plateste banii pe concediul prenatal ,tinand cont ca firma la care am lucrat a intrat in insolventa?? (vezi toată discuția)
Concediu medical palltina palltina As dori si eu sa stiu care este procedura pentru plata concediului medical. Nu ma intereseaza cum se face dosar etc ci daca eu trebuie sa astept pana primeste ... (vezi toată discuția)