avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... suspendare proces
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

suspendare proces

Buna ziua. Am un proces pt.retragerea mea dintr-o firma in care sint si asociat si administrator impreuna cu sotul meu de care am divortat de 2 ani . Sotul meu a facut foarte multe datorii pe firma si de aceea am dorit sa ma retrag din firma dar el se opune si spune ca ma lasa sa ies din firma doar daca platesc jumatate din datorii care sint in total vreo 800 milioane lei vechi . Practic a administrat singur acesta firma eu fiind doar cu numele .Procesul nu merge prea bine , sotul meu a refuzat martorii mei si mi-a spus ca va cumpara judecatorul . Vad ca nu conteaza ca sintem divortati de 2 ani si am inca 4 procese pe rol cu fostul sot . Am angajat un alt avocat si am deschis proces de dizolvare a firmei , prima infatisare fiind in data de 06.09.2011 . As vrea sa intreb pot sa cer suspendarea procesului de retregere din firma ? Cum sa procedez ?Sa fac cerere si sa o depun la registratura tribunalului ? Ce trebuie sa mentionez in cerere ? Mentionez ca nu am vrut sa apelez la avocatul meu pt.ca ma costa orice act il face si nu stiu de unde sa mai scot bani .
Cel mai recent răspuns: Roland Mindrila , Avocat 08:57, 1 Septembrie 2011
nu depunerea cererii este grea ci motivarea ei. simpla depunere nu va asigura suspendarea cererii.

insa o puteti intocmi si depune la registratura instantei a carui proces doriti sa il suspendati. desi va recomand sa consultati avocatul altfel exista riscul sa provocati prejudicii mai mari decit va costa onorariul acestuia.
Suspendarea judecii poate fi dispus de instan n condiiile art.242 din Codul de procedura civil, fie dac ambele sau toate prile cer acest lucru, fie dac niciuna dintre pri nu se prezint la termenul de judeat , respectiv la strigarea cauzei.

n acest din urm caz, instana va suspenda cauza numai dac niciuna dintre pri nu a cerut anterior judecata litigiului n lips. Exist i situaii n care judecata se suspend de drept, indiferent de voina prilor, instana fiind obligat s dispun suspendarea. Aceste situaii sunt enumerate de art.243 din Codul de procedura civil:
prin moartea uneia dintre pri, dac partea interesat nu cere termen pentru introducerea n cauz a motenitorilor
prin interdicie sau punere sub curatel a unei pri pn la numirea tutorelui sua curatorului
prin moartea mandatarului uneia dintre pri, survenit cu mai puin de 15 zile nainte de termenul de judecat
prin ncetarea funciei tutorelui sau curatorului
prin deschiderea procedurii insolvenei asupra reclamantului, n temeiul unei hotrri judectoreti irevocabile.
Suspendarea intervine de drept numai dac aceste cauze apar nainte de finalizarea dezbaterilor. Dac oricare dintre aceste cauze a intervenit dup nchiderea dezbaterilor, instana va pronuna hotrrea, nemaifiind obligat s dispun suspendarea cauzei. Alte cauze de suspendare, prevzute de art.244 Cod procedura civil, pot determina suspendarea judecii, dar aceasta este lsat de legiuitor la aprecierea instanei. Astfel instana trebuie s analizeze dac situaia respectiv este de natur s determine suspendarea i dac se ncadreaz n cauzele menionate de art.244. Aceste cauze sunt:
cnd dezlegarea pricinii atrn n totul sau n parte, de existena sau neexistena unui drept care face obiectul uei judeci
cnd s-a nceput urmrirea penal pentru o infraciune care ar avea o nrurire hotrtoare asupra hotrrii ce urmeaz s se dea.
n aceste doua situaii, cauza se suspend pna la data la care hotrrea pronunat n litigiul ce a determinat suspendarea rmne irevocabil. n toate situaiile de suspendare menionate mai sus, instana va pronuna o ncheiere pe care partea interesat o poate ataca separat cu recurs pe toat perioada ct dureaz suspendarea. Pentru ca un litigiu ce a fost suspendat pentru motivele menionate anterior s fie repus pe rol, partea interesat va face o cerere de redeschidere a cauzei, n situaiile n care suspendarea a intervenit prin nvoiala prilor sau fa de lipsa lor. Dac suspendarea a intervenit pentru motivele enumerate de art.243, aa cum au fost enumerate mai sus, partea interesat va formula o cerere de redeschidere i va indica dup caz, motenitorii, curatorul, tutorele sau administratorul judiciar, n funcie de motivul suspendrii. Cererile pentru redeschiderea judecii numite i cereri de repunere pe rol se timbreaz cu jumtate din taxa datorat pentru actiunea principal ce face obiectul litigiului, dac suspendarea se datoreaz prilor. Atenie ns, lipsa de struin a prilor, respectiv omisiunea acestora de a repune cauza pe rol n anumite termene poate conduce, n condiiile legii, la perimarea cauzei.

Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie bukinst bukinst Intr-un litigiu privind functionarii publici /Legea 188/199( ]n anul 2008 functionarii publici dintr/o primarie au solicitat si primit prin sentinta primele de ... (vezi toată discuția)
Amanare il_so il_so mama este in proces de evacuare cu fiica ei dar se pare ca problema se va rezolva pe cale amiabila,intr-un anumit termen..daca la termenul de judecata nu se ... (vezi toată discuția)
Drept civil - anulare contract de vanzare-cumparare(lipsa discernamantului vanzatoarei la incheierea actului) LORELA UNGURIANU LORELA UNGURIANU In luna ianuarie 2010, mama incheie cu fiica sa un contract de vanzare-cumparare pentru casa si terenul aferent. a 3 luni dupa aceasta, constatand greseala, ... (vezi toată discuția)