Suspendarea judecii poate fi dispus de instan n condiiile art.242 din Codul de procedura civil, fie dac ambele sau toate prile cer acest lucru, fie dac niciuna dintre pri nu se prezint la termenul de judeat , respectiv la strigarea cauzei.
n acest din urm caz, instana va suspenda cauza numai dac niciuna dintre pri nu a cerut anterior judecata litigiului n lips. Exist i situaii n care judecata se suspend de drept, indiferent de voina prilor, instana fiind obligat s dispun suspendarea. Aceste situaii sunt enumerate de art.243 din Codul de procedura civil:
prin moartea uneia dintre pri, dac partea interesat nu cere termen pentru introducerea n cauz a motenitorilor
prin interdicie sau punere sub curatel a unei pri pn la numirea tutorelui sua curatorului
prin moartea mandatarului uneia dintre pri, survenit cu mai puin de 15 zile nainte de termenul de judecat
prin ncetarea funciei tutorelui sau curatorului
prin deschiderea procedurii insolvenei asupra reclamantului, n temeiul unei hotrri judectoreti irevocabile.
Suspendarea intervine de drept numai dac aceste cauze apar nainte de finalizarea dezbaterilor. Dac oricare dintre aceste cauze a intervenit dup nchiderea dezbaterilor, instana va pronuna hotrrea, nemaifiind obligat s dispun suspendarea cauzei. Alte cauze de suspendare, prevzute de art.244 Cod procedura civil, pot determina suspendarea judecii, dar aceasta este lsat de legiuitor la aprecierea instanei. Astfel instana trebuie s analizeze dac situaia respectiv este de natur s determine suspendarea i dac se ncadreaz n cauzele menionate de art.244. Aceste cauze sunt:
cnd dezlegarea pricinii atrn n totul sau n parte, de existena sau neexistena unui drept care face obiectul uei judeci
cnd s-a nceput urmrirea penal pentru o infraciune care ar avea o nrurire hotrtoare asupra hotrrii ce urmeaz s se dea.
n aceste doua situaii, cauza se suspend pna la data la care hotrrea pronunat n litigiul ce a determinat suspendarea rmne irevocabil. n toate situaiile de suspendare menionate mai sus, instana va pronuna o ncheiere pe care partea interesat o poate ataca separat cu recurs pe toat perioada ct dureaz suspendarea. Pentru ca un litigiu ce a fost suspendat pentru motivele menionate anterior s fie repus pe rol, partea interesat va face o cerere de redeschidere a cauzei, n situaiile n care suspendarea a intervenit prin nvoiala prilor sau fa de lipsa lor. Dac suspendarea a intervenit pentru motivele enumerate de art.243, aa cum au fost enumerate mai sus, partea interesat va formula o cerere de redeschidere i va indica dup caz, motenitorii, curatorul, tutorele sau administratorul judiciar, n funcie de motivul suspendrii. Cererile pentru redeschiderea judecii numite i cereri de repunere pe rol se timbreaz cu jumtate din taxa datorat pentru actiunea principal ce face obiectul litigiului, dac suspendarea se datoreaz prilor. Atenie ns, lipsa de struin a prilor, respectiv omisiunea acestora de a repune cauza pe rol n anumite termene poate conduce, n condiiile legii, la perimarea cauzei.
Mult succes!