avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bursa sociala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bursa sociala

Salut,

Vin la voi cu niste nelamuriri care imi dau mari batai de cap.Imi pun speranta ca o sa imi dati un sfat bun si ca o sa ma puteti ajutati.
Asadar sa trecem la problema mea.Odata cu inceperea anului universitar m-am gandit sa imi depun dosarul pentru a putea primi acel mic sprijin din partea statului,care eu cred ca mi-ar fi de un mare ajutor avand in vedere prin ce vremuri trecem.Problema ce m-a framanta e in legatura cu intocmirea actelor.M-am interesat pe site-ul universitatii insa sunt prea putine detalii(asa mi se pare mie).
De ce spun ca sunt prea putine detalii? Pentru ca actele ce sunt puse pe site sunt la modul general puse.
Acum am sa va spun o poveste.
Mama mea a divortata....cand eu eram foarte mic.Acum si-a refacut viata si e in strainatate. Practic eu sunt in grija bunicii...care are o pensie mica ca de abia se ajunge cu ea.
Tata nu imi mai trimite pensia alimentara de anul trecut de cand am terminat liceul.
Aici iar am o nelamurire. Tata e obligat sa imi mai dea pensie alimentara atata timp cat eu sunt la facultate?
Asadar, v-as fi foarte recunoscator daca mi-ati putea spune ce acte mi-ar trebui sa imi fac avand in vedere ca mama e plecata in strainatate si ca tata nu imi mai trimite acea pensie alimentara.Acum eu sunt doar in grija bunicii cu acea pense amarata de care va spuneam.

Va multumesc.










Cel mai recent răspuns: sergiu2011 , utilizator 22:08, 1 Septembrie 2011
Te poti informa direct la secretariatul facultatii, iar pe tata cheama-l in judecata pentru plata pensiei de intretinere pana termini facultatea sau/si masteratul, dar nu mai mult de 26 de ani. Nu sunt costuri prea mari, e nevoie sa mergi la un avocat care sa-ti redacteze cererea, o depui tu la judecatorul de serviciu, iti iei nr. de inregistrare si termenul si apoi te prezinti. La dosar va trebui sa atasezi adeverinta eliberata de facultate, din care sa reiasa ca ai calitatea de student.
In fine, mai revino cu intrebari daca te impotmolesti.
Mult noroc!:)
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
elena138, utilizator
Multumesc de raspuns si de ajutor Elena.

Astept si alte pareri.
elena are dreptate. trebuie sa il actionezi in instanta pe tata pentru alocatia de intretinere. fa cum ti-a spus ea si o sa rezolvi.
Alta metoda nu exista? As vrea sa actionez da intr-un altfel de mod...Nu sunt genul de om care sa umble prin instanta....Daca nu o sa actionez in instanta exista riscul ca eu sa nu mai primesc bursa sociala? Am 20 de ani si mi se pare absurd ca eu la aceasta varstra sa merg in tribunal. Nu de alta da nu imi sta in caracter sa fac gestul accesta.
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
sergiu2011, utilizator
In principal, la dosarul de bursa, iti trebuie acte de identitate, adeverinte cu veniturile parintilor sau dovada ca ei nu mai sunt. Tu nu poti sa demonstrezi ca nu mai ai parinti, acestia fiind obligati la intretinerea copiilor in timpul studiilor.
Poti sa depui dosarul de bursa, cu dovada ca este pe rolul instantei dosarul de acordare a pensiei de intretinere (se cunosc astfel de situatii si se tine cont de ele).
Intrebarea mea este: mama ta nu-ti mai trimite bani/bunuri, chiar daca si-a refacut viata? Acest aspect nu are legatura cu obligatiile de parinte fata de tine. Evident, nu trebuie sa-mi raspunzi. Ideea este ca, daca nu isi mai indeplineste obligatiile de intretinere, ai aceeasi optiune ca si fata de tata.
Copiii nu au solictat sa vina pe lume, intelegi ce vreau sa zic...?!
Actiunile in justitie pentru stabilirea pensiei de intretinere sunt scutite de taxe de timbru, deci... :luck:
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
elena138, utilizator

Alte discuții în legătură

Bursa sociala la masterat ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna ziua am si eu o nelamurire: Pt a primi bursa sociala ce venit nu trebuie sa depasesc? Am luat dupa site-ul lor regulamentul de acordare a burselor ... (vezi toată discuția)
Bursa socială student Elenaa5 Elenaa5 In situația in care vreau sa aplic pentru bursa socială, o pot obține dacă sunt angajata? Pentru acordare e nevoie ca venitul familiei sa nu depășească ... (vezi toată discuția)
Bursa sociala facultate sabin25 sabin25 Buna ziua ! Nu stiu daca este categoria corecta dar nu am idee unde sa postez in alta parte. Eu sunt student si ma incadrez la bursa sociala de categoria ... (vezi toată discuția)