avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somer in plata si conventie civila ocazionala (15 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somer in plata si conventie civila ocazionala (15 zile)?

Buna ziua!

In cazul unui somer in plata care ar incheia o conventie civila (de ex., pt indemnizatia de recensamant oct.2011) de scurta durata (doar 15 zile), ce se intampla cu somajul: se poate suspenda, sau inceteaza definitiv?
De la somaj am primit un raspuns ca somajul mi-ar inceta, legea nu prevede o perioada legat de conventie, iar suspendarea e prevazuta doar pt contracte incheiate potrivit Codului Muncii, si nu al Codului Civil, conventia neasimilandu-se muncii...; asta dupa ce cu un timp in urma tot de la somaj mi se spusese ca se asimileaza muncii si conventia, de aceea nu e activitate autorizata pt somaj...
Asadar, as dori totusi mai multe pareri, poate sunt chiar cazuri de felul acesta...
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dona77 , utilizator 14:48, 21 Septembrie 2011
va referiti la una din conditiile pt incetarea somajului; din lege eu intelegeam totusi ca limita pt realizarea de venituri se refera doar la acele venituri din "activitati autorizate potrivit legii" (PFA, intreprinderi, profesii liberale), neincluzandu-se aici si conventiile... Am reluat art.44 si 45 (Legea 76 actualizata/2011) si nu am gasit conventia civila (mentionata direct) nici la incetarea, nici la suspendarea somajului; doar daca s-ar asimila muncii, s-ar incadra la incetare daca se incheie pe mai mult de 12 luni, sau la suspendare daca se incheie pe mai putin de 12 luni...:-/
Despre conventii am mai gasit ceva la art.17(1)-k: "In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii...se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:...k) le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv pe baza conventiei civile." - de aici as intelege ca se poate deveni somer si pe baza unei conventii (si implicit conventia s-ar asimila muncii) sau ca se poate relua somajul suspendat pe perioada conventiei...:-/
Trebuie sa intrebati la Agentia de Somaj deoarece venitul din conventia civila de prestari servicii nu este inclus in venituri din activitati independente.
Multumesc, dar din pacate la intrebarile adresate agentiei am primit raspunsuri insuficiente, sau ezitante sau chiar contradictorii...; o sa mai intreb, totusi, la diferite puncte de agentii...
Cel mai bine ar fi sa intrebati direct la ANOFM.
in bucuresti, prefectura colaboreaza cu amofm-ul, in sensul ca a transmis amofm-ului indicatii precise si le-a solicitat sa indrume somerii catre primariile de sector ca sa isi depuna cererile. persoanelor care sunt in somaj si care vor sa mearga la recensamant li se va suspenda somajul pe perioada de 15 zile, perioada in care vor incheia conventia civila. dupa terminarea celor 15 zile se va relua somajul si mai mult decat atat, perioada de somaj se va prelungi cu 15 zile.
daca la bucuresti este asa, ar trebui sa fie in toata tara.
nu stiu baza legala, dar informatia o am de la prefectura municipiului bucuresti.

Alte discuții în legătură

Somerul poate fi recenzor? doru1961 doru1961 O persoana ce primeste indemnizatie de somaj se poate angaja cu contract civil pentru a fi recenzor la recesamantul persoanelor din octombrie 2011 sau daca se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj si activitate in cadrul biroului electoral mica-mihaela mica-mihaela Buna ziua, Beneficiez de indemnizatie de somaj pana in august 2012 si am fost propusa sa fac parte din biroul electoral al unei circumscriptii. Ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Incetare plata indemnizatie de somaj popmari popmari Buna ziua Am si eu o nelamurire in legatura cu incetarea platii indemnizatiei de somaj si anume: -am depus dosarul pentru somaj la data de 26.10.2011 si s-a ... (vezi toată discuția)