In cazul unui somer in plata care ar incheia o conventie civila (de ex., pt indemnizatia de recensamant oct.2011) de scurta durata (doar 15 zile), ce se intampla cu somajul: se poate suspenda, sau inceteaza definitiv?
De la somaj am primit un raspuns ca somajul mi-ar inceta, legea nu prevede o perioada legat de conventie, iar suspendarea e prevazuta doar pt contracte incheiate potrivit Codului Muncii, si nu al Codului Civil, conventia neasimilandu-se muncii...; asta dupa ce cu un timp in urma tot de la somaj mi se spusese ca se asimileaza muncii si conventia, de aceea nu e activitate autorizata pt somaj...
Asadar, as dori totusi mai multe pareri, poate sunt chiar cazuri de felul acesta...
Multumesc!
Din pacate, comunicarea AMOFM-ului a fost facuta fara sa se stie ca "incadrarea" pentru recensamant se face prin Conventie Civila, si nu prin contract de munca!!! Asadar, nu se poate folosi ca baza legala, s-a recunoscut ca nu exista una clara, specific pentru conventie; de la ANOFM mi s-a spus ca teoretic nu ar exista motiv nici de incetare, nici de suspendare pt.conventie (cf. si art. 44-45), dar inca nu s-a luat o hotarare, la nivel national, inca se discuta, iar sesizarea mea (in scris/mail) e inca la semnat...:hm:; in schimb, de la AJOFM mi s-a dat baza legala prin care dansii inceteaza somajul, axata pe ideea obtinerii de venituri (desi au mentionat ca in Instanta, au fost si decizii pro, si contra!):
-art.5 -IV -c din Legea somajului: IV. somer – persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:...c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;
- art.34, (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
desi as ramane cu intrebarea cum se interpreteaza atunci lit.k) din art.17 mentionat la 34, (1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;
....
k) le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv pe baza conventiei civile.:-/#-o