avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Fluturasii de salarizare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Fluturasii de salarizare

Spuneti-mi va rog daca este posibil ca, datorita faptului ca salariile sunt confidentiale, conducerea sa dispuna sa nu ni se mai dea fluturasii de instiintare a salariilor ce ni s-au virat in cont.
Si daca este vreo lege in Codul Muncii care sa impuna prezentarea de fluturasi angajatilor.
Va multumesc.
Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar, în cazul în care această modalitate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil.
Pai tocmai asta este problema - ca nu ni se da la semnat (motivul invocat - salarii confidentiale) statele de plate, numai ni se vireaza in cont salariile.
Eu cum as putea sa le arat ca prin Codul Muncii ei sunt obligati sa-mi arate (chir individual ), cat mi-au virat pe card.
Ar mai fi o varianta, sa mergeti la Casa Judeteana de Pensii si sa solicitati un certificat de stagiu de cotizare. Datele inscrise in certificatele de stagiu au ca baza informatiile mentionate in declaratiile privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul de asigurari de sociale de stat, declaratii pe care angajatorii au obligatia sa le depuna lunar in termenul stabilit de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale.
Este obligatoriu si necesar sa vi-i dea,in principal pt a confrunta salariul de pe fluturas cu ce vi s-a virat si aveti in cont,adica cu extrasul de cont.Stiti ca intre banca si dvs exista serviciul de plati al firmei si lucratorii bancari,iar banii nu ajung toti sau mai dispar din cont.Si contractele si salariile sunt confidentiale,totusi multe persoane din dpt. hr-plati-salarizare au acces la ele.In baza cim si codului muncii aveti dreptul ca salariat la informare "Art. 39. - (1) Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:h) dreptul la informare şi consultare" si "Art. 40 (2) Angajatorului în revin, în principal, următoarele obligaţii:a) să informeze salariaţii asupra condiţiilor de muncă şi asupra elementelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de muncă;c) să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;f) să plătească toate contribuţiile şi impozitele aflate în sarcina sa, precum şi să reţină şi să vireze contribuţiile şi impozitele datorate de salariaţi, în condiţiile legii;h) să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului; Pentru ca banii va sunt virati in cont si nu aveti posibilitatea sa vedeti statul,fluturasul de salariu va atesta calitatea de salariat la firma...cu sediul...in functia...drepturi salariale pentru luna...contributii achitate pentru luna...etc . Fluturasii de salariu se elibereaza in mod OBLIGATORIU de persoane din cadrul Dpt. Resurse Umane-Plati-Salarizare.Puteti deasemenea sa solicitati stampila firmei si a unui reprezentant oficial al firmei pe fluturas asa cum se cere de exemplu de institutiile care acorda credite.Incalcarea de catre angajator a cim si art. din codul muncii inseamna incalcarea legislatiei in vigoare,Codul muncii este o lege nu un almanah.Dati un print si duceti-va la angajator cu mesajul acesta si vedeti ce parere are.
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2008
ContSters42967, utilizator
Buna ziua, am si eu niste nelamuiriri, sper sa ma ajutati in aceasta problema.In primul rand va rog sa aveti rabdare in a citi ce scriu mai jos pentru ca este destul de lung. Am fost angajat la niste prieteni, la un moment dat m-am trezit implicat intr-un proiect pe care il faceau cu fonduri europene(salariul mare=4800 lei), din care nu am vazut un leu macar, in afara salariului cu care am fost angajat, si anume 600 lei.In luna februarie 2013 urmand sa plec in delegatie(lucram la o societate care organiza cursuri de perfectionare in mai multe domenii), la Sinaia, cu cateva zile inainte am inceput sa ma simt rau si cu 2 zile inainte de plecarea in delegatie am fost la medicul de familie care mi-a dat concediu medical in perioada respectiva.Bineinteles ca patronul(sefa) m-a sunat a doua zi si a inceput sa tipe la mine ca de ce nu vin la munca pentru ca nu este adevarat, eu nu sunt asa de bolnav, cand i-am zis ca nu pot veni, a tipat sa imi dau demisia.Acum urmeaza intrebarile mele.Demisia nu mi-am dat-o pentru ca nu sunt idiot dar m-a disponibilizat in urma desfiintarii postului, si anume: secretar.Acum, eu nu am primit niciodata un fluturas de salariu, in contractul din proiect semnatura a fost a ei(sefa), nu a mea, la un moment dat foloseam o stampila cu numele si CNP-ul meu pentru facturi, acum imi zice ca poate a aruncat-o, detin un xerox unde din intamplare am vazut trecut numele meu in dreptul celui responsabil cu PSI. Devreme ce ei nu mi-au dat salariul cuvenit in proiect, 4800 lei, ci doar cel din contractul de munca, hai sa zicem 1000 lei pentru ca imi ofereau si prima pentru deplasare, am dreptul sa cer banii aceia?Mentionez ca proiectul a durat 2 ani. Le pot cere fluturasii de salariu pe ultimile luni(aici fac pariu ca sunt semnati de ea pentru ca eu primeam banii in mana)? Cu stampila ce este pe numele meu ce fac, pentru ca imi zice ca a fost pierduta, dar nu am incredere sa o las la ea(sunt convins ca o are), deoarece daca mi-a falsificat semnatura poate sa continuie sa semneze in numele meu.Mentionez ca si ultimul contract tot ea l-a facut si semnat in locul meu, cand il ceream zicea ca o sa il aduca dar "uita" mereu.Acum eu ce fac, cum procedez, am dreptul sa intru in somaj? Pe ultimul contract sunt trecut cu salariul minim/economie pentru ca s-a terminat proiectul. As putea va rog sa primesc un raspunsa cat mai repede?Au fost cei mai buni prieteni ai mei, am avut incredere in ei si m-au folosit cum au vrut ei.Pot sa le trimit ITM-ul pe cap?Nu ca as dori acest lucru, dar vreau sa cer banii mei din proiect, daca s-au folosit de mine sa ii fure din fonduri europene.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

State de plata - fluturasi salariu Silviu.ps Silviu.ps Buna, Care ar fi reglementarile in vigoare referitare la semnarea statelor de plata de catre angajat si distribuirea fluturasilor de salariu de catre ... (vezi toată discuția)
Încasare dividende la o banca Karapok Karapok Buna ziua,va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta, am o nedumerire legata de o anume banca din Romania Pe scurt, am o societate comerciala in Timisoara, din ... (vezi toată discuția)
De ce nu semneaza stat de plata? ionny ionny ceea ce nu inteleg este de ce nu semneaza stat se plata din moment ce are CIM,avand in vedere faptul ca firma are doar 2 angajati?iar angajatorul refuza sa-i ... (vezi toată discuția)