avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte din 1933 - teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte din 1933 - teren

Buna ziua,
Am intrat in posesia unui act de vanzare-cumparare,prin care bunicul meu a cumparat 2/3 din terenul detinut de tatal acestuia inainte de deces. Vanzarea a fost facuta intre cele doua surori ale bunicului(vanzatoare),pe de o parte si bunicul (cumparator). Cele 2/3 din teren,reprezinta cotele parte din mostenirea surorilor. Practic,un teren dreptunghiular a ramas mostenire la 3 frati (bunicul si doua surori) dupa decesul parintilor lor. Surorile i-a vandut fratelui lor mostenirea ce a avut-o de la parinti,cele 2/3 teren intravilan.Vanzarea s-a facut in 1933 si este legala, autentificata la judecatorie si am actul in original.
Acest teren care figureaza in actul de vanzare mentionat,nu se regaseste in niciun alt document.Totusi,in prezent,exista un titlu de proprietate pe acest teren,in favoarea unuia din copiii bunicului (bunicul avand 3 copii). Nu cunosc in baza caror acte s-a putut emite acest TP,insa stiu sigur ca asupra acestui teren trebuia sa aiba drept toti cei 3 copii ai bunicului (unul dintre ei este tatal meu).
Cum pot eu acum sa solicit ca acest act autentic sa fie validat si in consecinta sa se dispuna un partaj succesoral asupra intregului teren ?
Acest act,a iesit la iveala in urma cu o luna,cand a decedat matusa (unul din copiii bunicului) si am gasit mai multe documente in original.
Pana acum,se stia ca terenul a fost al bunicului meu,dar nu puteam dovedi acest lucru,neavand niciun act. Chiar s-a crezut initial ca terenul a fost obtinut fara acte, cum se mai proceda in vechime. Dar acum am acest act original.
Oricare ar fi motivarea obtinerii acelui TP de unchiul meu,sigur este ceva nelegal. Singurul mod de a se obtine astfel de TP era dupa partajul succesoral,intrucat existau 3 mostenitori asupra terenului.
Cum pot proceda ?
Care ar fi pasii de urmat ?
Unde ma adresez,ce articole de lege pot invoca ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 17:14, 2 Septembrie 2011
Trebuie sa solicitati in instanta anularea titlului de proprietate emis doar pe numele unuia dintre mostenitori, apoi sa solicitati efectuarea partajului in baza actelor de proprietate primare.
Dar,termenul de solicitare a anularii TP,stiu ca este de 3 ani de la emitere. In cazul nostru au trecut mai multi ani. Dar,abia acum o saptamana am aflat de existenta acestui TP cand am fost la Primarie pentru alte acte in legatura cu decesul unei matusi (sora respectivului cu TP).
Se poate solicita anularea in aceste conditii ? Va rog sa-mi mentionati si temeiul de drept in acest sens.
Va multumesc.
Termenul de prescriptie curge de la data nasterii dreptului la actiune.
Dreptul de actiune privind anularea unui act juridic nu se naste decat la data la care reclamantul a cunoscut sau ar fi putut cunoaste existenta actului.
In situatia in care impotriva actului sunt invocate motive de nulitate absoluta, actiunea este imprescriptibila.
Apelati la un avocat. Ceea ce este statuat intru-un inscris autentic, cu greu se poate desface. Copii au doar drept de mostenire asupra bunurilor parintilor , astfel ca, daca actul a fost facut in timpul vietii, a fost dorinta bunicului de a instraina bunul...necontand ca suprafta instrainata este egala cu cota unuia dintre viitorii mostenitori.
Este mai greu de dat sfaturi fara sa vizualizezi actele, asa ca cea mai buna solutie este sa mergeti la un avocat cu documentele.
Terenul nu a fost instrainat de catre bunic niciunuia dintre cei 3 copii ce i-a avut.
Dupa decesul bunicului,nu s-a facut nicio instrainare,intrucat nu se putea face asa ceva,fiind teren comun. Totusi,acest unchi,a obtinut TP,fara ca ceilalti frati sa stie.
In 03.oct.1995 a fost emis TP.
In 04.oct.1995 a decedat unchiul.
Pana acum o saptamana nu s-a stiut de acest TP.

Alte discuții în legătură

Teren acaparat... gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul a avut o curte cu o suprafata de cca.2500 mp.care a fost anterior a tatalui sau (strabunicul meu). Dupa decesul strabunicului (strabunica ... (vezi toată discuția)
Proces de punere in posesie...dubios gigelas gigelas Buna seara, Un unchi al meu,a instrainat un teren. la notar,acesta a prezentat un proces verbal de punere in posesie,in baza caruia a instrainat terenul,fiind ... (vezi toată discuția)
Intampinare...cu date false in cuprinsul acesteia ! gigelas gigelas Buna seara, In cadrul unui proces ce are ca obiect constatarea nulitatii absolute a unui titlu de proprietate,Comisia Locala a depus o intampinare prin care ... (vezi toată discuția)